• Home »
  • Kolumnit »
  • Puheenjohtajan kolumni: Tarvitsemme enemmän keskustelua journalismista

Puheenjohtajan kolumni: Tarvitsemme enemmän keskustelua journalismista

Kuva: Maria Mihhailova

Kuva: Maria Mihhailova

Suomi pitää ykkössijaa maailman lehdistönvapautta mittaavassa indeksissä. Keskustelua lehdistömme tilasta ei silti (tai sen vuoksi?) käydä.

Onko laatujournalismi taattu Suomessa? Jutut ja artikkelit tehdään yhä nopeammin ja julkaistavaksi monissa eri kanavissa. Tällainen journalismi vaatii kuitenkin riippumattomuutta, lähdekritiikkiä ja aikaa tarkistamiseen. Jos sisältö ei ole laadukasta, se tuskin paranee siitä, että julkaiseminen on nopeaa ja kanavia paljon.

Laajempi keskustelu ammatillisista eettisistä kysymyksistä ei olisi haitaksi. Se varmistaisi, että laatujournalismi pysyy hengissä. Tähän tarvitaan Toimittajat ilman rajoja -järjestöä. Kansainvälinen kontaktiverkosto ja oma alajaosto mediakeskustelun virittämiseksi.

Suomessa Toimittajat ilman rajoja -järjestön tavoitteena on ylläpitää lehdistönvapautta koskevaa keskustelua, edistää lehdistöjärjestöjen yhteistyötä, luoda vuorovaikutusta lähialueiden toimittajien kesken ja auttaa vaikeuksiin joutuneita yksittäisiä toimittajia. Kaikki lehdistönvapauden puolesta.

Christian Sundgren