Viikon vieras: David Dunne Kun kontaktit jäivät Irlantiin

Dave Dunne

”En oikein ajatellut tätä Suomeen muuttamista ammatillisesta näkökulmasta.” Kuva: Anna-Maria Tukiainen.

Irlantilainen toimittaja ja mediakonsultti David Dunne, 38, aloitti uransa juorulehden harjoittelijana ja arvostaa hidasta etenemistä.

”Tämä on ensimmäinen haastatteluni. Melkein kahdenkymmenen vuoden aikana olen aina se, joka haastattelee.” Vahva aksentti muuttuu kahden tunnin aikana hankalammaksi ymmärtää, irlantilainen toimittaja ei voi olla puhumatta politiikasta ja toimittajien kokemasta väkivallasta.

Pommien varjossa

Dunne ei huonon kuulonsa vuoksi päässyt armeijaan ja piti journalismia yhtä jännittävänä vaihtoehtona. Irlannin mediakenttä kuulostaa jännittävältä ja välillä hieman vaaralliselta, etenkin Irlannin tasavaltalaisarmeijan jäsenistä kirjoittaville rikostoimittajille. Dunne aloitti toimittajauransa juorulehden harjoittelijana, joka harjoittelunsa päätyttyä ilmestyi sinnikkäästi toimitukseen. Lehden toimittajaksi päästyään Dunne eteni kuvatoimituksen tuottajaksi.

Pommiuhista ja väkivaltaisesti kuolleista työkavereista huolimatta Dunne jatkoi toimittajana. ”Pitää olla makaaberia huumoria, jotta jaksaisi toimittajana. Istuin erään rikostoimittajan kanssa pubissa ja hänellä oli muovipussissa tuolinsa vieressä luotiliivit. Ennen poistumista hän meni vessan kautta laittaakseen liivit takkinsa alle. Ulkona hän oli tähtäimessä, mutta onneksi hänellä oli hyvät kontaktit poliisien kanssa. Hän vaihtoi päivittäin ajoreittiään ja oli poliisien suojeluksessa.”

Työvälineenä kieli

”En oikein ajatellut tätä Suomeen muuttamista ammatillisesta näkökulmasta. Toimittajalle tärkeintä on kieli ja kun sen menettää, menettää kaiken. Osaan lukea tyttäreni lastenkirjoja ja suomenkieleni on kaukana sanomalehtikielestä. On aika kädetön olo ilman sujuvaa kielitaitoa ja onneksi olen selvinnyt kirjoittavana toimittajana kolmen vuoden ajan.”

Helsingissä toimittajana ja myöhemmin tuottajana englanninkielisessä sanomalehdessä työskennellyt Dunne jätti vuosien aikana kokoamansa kontaktit taakseen. Aloittaminen aivan alusta ei ole lannistanut. ”Olen saanut sysäyksen menestyä erilaisella mediakentällä, Suomessa ei tarvitse kontakteja voidakseen keskustella ylemmän johdon tai jopa ministerien kanssa. Irlannissa ei pääse sihteeriä pidemmälle ilman kontakteja.”

Koko uransa toimittajana työskennellyt Dunne ei osaisi kuvitella tekevänsä mitään muuta. Mediakonsulttina työskenteleminen on tapa sopeutua suomalaiseen mediamaailmaan ja yhdistää alan osaajat saman katon alle. Ammattimainen ote, nöyrä asenne ja kova usko journalismiin pitävät Dunnen valitsemallaan tiellä.

Jo kylmää kahvia juodessaan Dunne haluaa vielä kertoa rikostoimittajan tarinan loppuun. ”Ja se rikostoimittaja, joka kirjoitti tasavaltalaisarmeijalaisten tekemistä rikoksista, hänen poikansa huomasin auton alla oudon laatikon. Se oli autopommi. Hän on vieläkin elossa ja kova nimi Irlannissa.”

David ’Dave’ Dunne, 38
Irlantilainen toimittaja ja mediakonsultti

Anna-Maria Tukiainen