Viikon vieras: Oksana Chelysheva ”Onneksi en palannut Venäjälle.”

Oksana iida simes 2

Suomen Kuvalehteen ja Novaja Gazetaan kirjoittava Oksana Chelysheva pitää Suomea jo kotinaan. Kuva: Iida Simes.

Suomen PENin turvakaupunkikirjailija Oksana Chelysheva, 45, on venäläinen kulttuuritoimittaja, joka kiinnostui Tšetšenian tapahtumista. Englanniksi ja venäjäksi kirjoittava Chelysheva jäi jumiin Suomeen maaliskuussa viisi vuotta sitten.

”Journalismi on erilaista Venäjällä, vapaana toimittajana on lähes mahdotonta selvitä taloudellisesti. Erikoisjulkaisuja on valtavasti ja opettamisen jälkeen aloitin toimittajaurani kulttuuritoimittajana. Kirjoitin Venäjän arkkitehtuurin ja historiallisen perintökohteiden säilyttämisen puolesta.”

Etelä-Venäjällä asunut Chelysheva matkusti käsinkirjoitettujen artikkeleiden kanssa aina Moskovaan. ”Silloin Internet ei ollut niin kehittynyt Venäjällä. Kirjoitin myös länsimaisiin lehtiin ja ymmärsin nopeasti, etten voi kääntää juttuja. Kirjoitin aina Venäjällä julkaistavan version ja uudestaan selittävämmän version englanniksi.”

Sujuvaa englantia puhuva Chelysheva on saanut huomiota tšetšeeniasialleen myös länsimaisessa mediassa. Toimittajana Cheslysheva on tunnettu sananvapauden puolestapuhujana ja etenkin Anna Politkovskajan työkaverina. ”Kirjoittaessani kirjaani tarvitsin hyvän suomalaisen kustannustoimittajan ymmärtääkseni suomalaisten tapaa lukea. Halusin oppaan avulla löytää tieni suomalaisten luokse.”

Helsinki-Moskova

Vuonna 2000 perustettu venäläis-tšetšeenialainen tietotoimisto kerää Chelyshevan ja muiden toimittajien avulla tietoa Tšetšenian kaikista tapahtumista. Kuusi vuotta myöhemmin siitä tuli ensimmäinen äärimmäisyyspykälän perusteella lakkautettu Venäjällä toiminut kansallisjärjestö. Paluu pitkältä työmatkalta takaisin Venäjälle ei enää onnistunut, kansallisjärjestön tilat ratsattiin ja Chelysheva jäi odottamaan Suomeen. Paluu Venäjälle ei enää ole mahdollista ja kansallisjärjestön toiminta jatkuu Suomesta käsin.

”Tietyssä vaiheessa ajattelin tämän Suomessa olemisen olevan vain väliaikaista. En peruuttanut junalippuani Moskovaan, siirsin sitä neljän kuukauden ajan. Sitten ymmärsin olevani hyödyllisempi toimiessani ja auttaessani Suomesta käsin, kuin mahdollisesti vangittuna Venäjällä.”

”Kansallisjärjestön edustajina emme ole kauhean pidettyjä venäläisten viranomaisten silmissä. Kirjaani sotarikoksista yritetään saada kielletyksi Venäjällä, olen jopa syytettynä jo syksyllä alkaneessa oikeudenkäynnissä. Onneksi en palannut Venäjälle.”

Oksana Chelysheva, 45
Venäläinen toimittaja ja kirjailija
Teoksen ’He seurasivat minua kadulla’ kirjoittaja
Ei lue enää fiktiokirjoja

Anna-Maria Tukiainen