Puheenjohtajan kolumni: Ilmaisunvapaudesta on puhuttava

Kuva: Maria Mihhailova

Kuva: Maria Mihhailova

Aamun alkaessa postin hakemisella lintujen visertäessä, tulee olo, ettei meidän turvallisessa maassamme ole ainakaan ongelmia sanavapauden kanssa.
Mutta onko näin? Eiliset meilisi ja Skype-palaverisi käydään edelleen läpi USA:n valvontaohjelmissa. Ihan varoitukseksi – älä kirjoita ihan mitä vaan Facebook-viesteissäsi – nekin seulotaan ja voivat vaikeuttaa sinun viisumin saantiasi.

Ilmaisunvapaudesta on siis puhuttava. Neuvostotarkkailuun verrattuna nykyinen jenkkivalvonta (PRISM) on sekä tehokkaampaa että laajempaa. Edward Snowden, joka paljasti tämän kaiken, on etsintäkuulutettu. Vähintä mitä voimme tehdä, on vaatia että amerikkalaiset viranomaiset käsittelevät häntä asiallisesti ja kunnioittavasti. Hänhän tässä on sankari eikä valtio, joka on rikkonut meidän kaikkien Internet-käyttäjien tietosuojaa!

Toimittajat ilman rajoja on avannut sananvapauskeskustelun Suomessa. Suunnitelmissa on seminaareja, koulutustilaisuuksia journalisteille ja bloggaajille sekä työpajoja sananvapauden vahvistamiseksi niin meillä kuin lähialueilla.
Toimittajat ilman rajoja saa näkyvyyttä ja voimaa tähän mikäli meillä on 50 jäsentä. Saatuamme 50 jäsentä kasaan meidät hyväksytään Reporters without borders -järjestön jaostoksi syyskuussa.

Ilmaisunvapauden asioissa olemme Suomessa aina olleet etulinjassa. Saihan Anders Chydenius läpi eduskunnassa vuonna 1766 maamme ensimmäisen sananvapausasetuksen ja julkisuusperiaatteen.

Liittykää siis jäseneksi, osana kansainvälistä Reporters without borders –järjestöä voimme jatkaa tätä suomalaista perinnettä ja vaikuttaa. Nykyisellään tietosuojamme ja sananvapautemme eivät ole taattuina.

Christian Sundgren
puheenjohtaja

Ilman jäsenmaksun maksavia jäseniä emme ole olemassa. Jäsenmaksu on 20 euroa (opiskelijoilta 10 euroa). Kiitos tuestasi!

Nordea FI2312283000033025  BIC/SWIFT NDEAFIHH Viitenumero: 1119