Toimittajat ilman rajoja Turussa: Tunnelmalliset puitteet, mutta kovaa tarinaa

Panimotalon Koulussa AMK:n tulevat toimittajat kuuntelivat tarkkaan kun Venäjän lehdistötilannetta puitiin torstaiiltana.

Panimotalon Koulussa AMK:n tulevat toimittajat kuuntelivat tarkkaan kun Venäjän lehdistötilannetta puitiin torstaiiltana. Kuva: Christian Sundgren

TIR tapasi 12.12.13  AMK:n journalistiopiskelijoita tunnelmallisen Ravintola Koulun tiloissa, mutta kerrottavat eivät olleet yhtä tunnelmallisia.

TIR:in seurannan mukaan vuosi 2013 on kaikkein synkin sananvapausnäkökulmasta katsottuna. Koskaan ei näin monta toimittajaa ole kuollut työssään maailmalla. Syyriasta on tullut kaikista pahin työmaa sananvapauden edustajille. Sisällissodan puhjettua yli 110 toimittajaa on kuollut kriisin aikana. Kaapattujen määrää ei tiedetä tarkkuudella, ja kahdesta kaapatusta pohjoismaalaisesta toimittajasta ei ole kuultu mitään 20 päivään.

Venäjällä ilmaisunvapaus on pelkkää teoriaa

Toimittaja Jenny Curpen ja zeki.su-websivuston päätoimittaja Alexey Devyatkin vangittiin 6.5.2012 mielenosoitusten yhteydessä, mutta he olivat kokeneet paljon uhkauksia jo ennen sitä. Siksi he päättivät lähteä karkuun uusia uhkauksia ja tuomioita. Ukraina ei myöntänyt heille turvapaikkaa, mutta Suomi kylläkin. He ovat nyt asuneet Salossa lokakuusta alkaen ja opettelevat suomenkielen alkeita.

Turun joulurauhassa TIR esktteli maailman sananvapautilannetta niin AMK:n kuin ÅA:n opiskelijoille - se on kaikkea muuta kuin hyvä. Kuva: Christian Sundgren

Turun joulurauhassa TIR esktteli maailman sananvapautilannetta niin AMK:n kuin ÅA:n opiskelijoille – se on kaikkea muuta kuin hyvä. Kuva: Christian Sundgren

Heidän näkemyksensä Venäjän lehdistönvapaudesta on kriittinen.

”Valtakunnalliset mediat eivät ole vapaita. Internetiä rajoitetaan, eikä sillä ole vaikutusta ihmisten mielipiteisiin. Toimittajien vangitseminen syyttä on mahdollista, kun vapaa keskustelu puuttuu”, tietää Jenny, joka avustaa mm.  Ekho of Moscow, New Times ja Novaya Gazeta -julkaisuja.

Keskustelussa Turun journalismiopiskelijat kysyvät, miksi kukaan lähtisi toimittajauralle, jos tilanne on noin paha ja miten hyvin koulutetut venäläiset ajattelevat ja reagoivat tähän sensuuritilanteeseen?

Yksi lopputulos oli, että Suomeen tarvitaan lisää venäjän kielen taitoa, jotta naapurin tilaa voitaisiin seurata ja vuorovaikutusta molempiin suuntiin lisätä.

Tilaisuuden järjesti TIR yhdessä TSY:n ja AMK:n kanssa.