Vuoden kestänyt Sotši-kampanja

sochi2014Kansainvälinen Toimittajat ilman rajoja (RSF) käynnisti vuosi sitten Sotši 2014 -kampanjan, joka jatkuu talviolympialaisten alkuun saakka 7.2.2014.

”Haluamme osoittaa tukemme Venäjän journalisteille, bloggareille ja ihmisoikeuksien puolustajille hetkellä, joka on heidän maassaan tärkeä tiedonvapauden kannalta”, Kansainvälisen Toimittajat ilman rajoja -järjestön pääsihteeri Christophe Deloire sanoi tukikampanjan käynnistämisen yhteydessä.

Vuoden 2000 jälkeen Venäjällä on murhattu 28 journalistia heidän työnsä vuoksi. Ainakin kaksi journalistia tapettiin ja 33 vastaan hyökättiin fyysisesti heidän työnsä vuoksi vuonna 2012. Valitettavasti journalisteja vastaan hyökkäävät  ja heitä murhaavat selviävät  edelleen ilman rangaistuksia. Samalla uudet lait uhkaavat jatkuvasti kansalaisyhteiskuntaa.

”Emme saa antaa olympialaisia ympäröivän universaalin yksimielisyyden johtaa meitä harhaan. Todelliset tapahtumat eivät ole niitä, joita näytetään laskettelurinteissä. Venäjän kansalaisyhteiskunta tarvitsee apuamme enemmän kuin koskaan,” Deloire arvioi.

Haaste ulottuu kauas Venäjän rajojen ulkopuolelle. Venäjän toiminta on mallina sitä ympäröiville alueille,  ja Moskovan ääni kuuluu kansainvälisellä areenalla. Monet hallitukset odottavat, mitä yhdessä maailman suurimmista maista käytävästä taistelusta seuraa.

”Jotkut, kuten Azerbaidžan ovat tyytyväisiä Venäjän tiukentuneisiin otteisiin, joiden avulla se voi perustella omat sortotoimensa”, Deloire totesi.

Sortavien lakien lumivyöry

Vladimir Putinin  palattua presidentiksi toukokuussa 2012, Venäjän hallitus on säätänyt joukon ankaria lakeja, joiden tarkoituksena on tukahduttaa vapaata tiedonvälitystä. Samalla kun tiukennettiin ihmisoikeuksia ajavien kansalaisjärjestöjen luvattomia mielenosoituksia koskevaa lainsäädäntöä, myös kunnianloukkaus lisättiin uudelleen rikoslakiin, vaikka se oli sieltä poistettu marraskuussa 2011.

”Alaikäisten suojelemiseksi” tarkoitettujen lakien varjolla liittohallituksen virastolle on annettu tehtäväksi koota musta lista ”turmiollisista” Internet-sivustoista, joille pääsy voidaan estää ilman oikeuden päätöstä tai antamatta niille mahdollisuutta puolustautua.

Ei paluuta normaaliin

Tilanne Kaukasuksella on valitettavasti kaikkea muuta kuin ”palautunut normaaliksi”. Tšetšeniaan saatuun suhteelliseen vakauteen liittyy kuolettava hiljaisuus, joka syntyy poliisivaltion pelosta sekä sodan traumatisoiman väestön väsymyksestä.

Väkivalta on vain siirtynyt muualle ja ympäröivät tasavallat kuten Ingušia, Dagestan ja Kabardi-Balkaria ovat joutuneet kymmenen vuotta jatkuneen piilevän, epävirallisen sisällissodan syövyttämiksi. Tässä taistelussa vastakkain ovat islamistien kapina sekä turvallisuusjoukkojen ihmisoikeusloukkaukset, jotka ruokkivat toisiaan aiheuttaen vahinkoa ristituleen joutuvalle siviiliväestölle.

Sieppaukset, pommi-iskut, laittomat teloitukset ja kaikenlainen salakuljetus ovat erittäin herkkiä aiheita uutisten tekijöille. Murhattujen journalistien lista jatkaa kasvamistaan. Hyvin tunnetun Anna Politkovskajan lisäksi on tapettu Natalia Estemirova, Abdulmalik Akhmedilov, Khadžhimurad Kamalov ja monia muita. Näiden journalistien tappajia ei yleensä koskaan saada kiinni.

Lue Kansainvälisen toimittajat ilman rajoja –järjestön raportti tiedonvapauden tilasta Venäjän Kaukasuksella.