Riippumaton journalismi on taistelulaji

combat sport

(Englanninkielinen artikkeli julkaistu 8.10.2013)

Sotšin talviolympialaisten olympiasoihtu aloitti matkansa ympäri Venäjää 7. lokakuuta 2013, toimittaja Anna Politkovskajan murhan 7- vuotismuistopäivänä. Kisojen avajaispäivään mennessä soihtu on kulkenut isäntämaan sisällä pidemmän matkan kuin koskaan aikaisemmin historiassa.

Kansainvälinen Toimittajat ilman rajoja valitsi saman päivän julkistaakseen tiedonvapautta käsittelevän raportin alueelta, missä talviolympialaiset pidetään.

Raportti syntyi Sotšiin syyskuussa 2013 suunnatun vierailun tuloksena, ja siinä kerrotaan riippuvuuden ja pelottelun menetelmistä, joiden johdosta monet paikalliset mediat sensuroivat itseään. Lisäksi siinä dokumentoidaan joitakin tiedonvapauden loukkauksia, kuten journalisti Nikolai Yarstin pidättäminen. Raportissa tarkastellaan myös oloja, joissa media joutuu kisojen aikana toimimaan.

Tämä raportti samoin kuin  7. lokakuuta 2013 käynnistetty kansainvälinen viestintäkampanja on tarkoitettu myös osoittamaan kunnioitusta kaikille, jotka auttavat pitämään yllä uutisten ja tiedonvälityksen monimuotoisuutta ja riippumattomuutta.

Riippumaton journalismi on taloudellisesti epävarmaa ja siihen kohdistuvat kaikki mahdolliset paineet. Sitä voidaan hyvällä syyllä kutsua taistelu- ja kestävyyslajiksi. Sitä harjoittavat tekevät niin voimakkaasta henkilökohtaisesta kansalaisvastuun tunnosta. He ansaitsevat huomiomme ja tukemme.

Lue Kansainvälisen toimittajat ilman rajoja –järjestön raportti