Afganistan-raportti: Presidentinvaalit Afganistanissa ja paikallinen media eturintamassa

Siirry tästä englanninkieliseen raporttiin

Siirry tästä englanninkieliseen raporttiin

Kansainvälinen Toimittajat ilman rajoja -järjestö on arvioinut tiedonvapauden tämänhetkistä tilaa presidentinvaaleihin valmistautuvassa Afganistanin islamilaisessa tasavallassa. Medialla on tärkeä rooli uutistarjonnan tuottamisessa vaaleista, vaikka se onkin jatkuvasti alttiina vaaroille.

Raportti syntyi Afganistaniin syyskuussa 2013 suuntautuneen tiedonhankintamatkan tuloksena. Toimittajat ilman rajoja -järjestö vieraili Kabulissa sekä Parwanin, Kapisan ja Panjshirin pohjoisissa provinsseissa tutkimassa niitä uhkia, joita media ja toimittajat joutuvat kohtaamaan. Havainnot ja päätelmät, joita matkalla tehtiin pätevät suurelta osin myös muihin osiin Afganistania.

Toimittajat ilman rajoja järjesti myös informaatiokampanjan, jonka tarkoituksena oli valmistella toimittajia vaaleihin sekä suojella heitä vaalien aikana.

Mediaa ja tiedonvälityksen vapautta suojaavat Afganistanissa perustuslaki ja lainsäädäntö, mutta siitä huolimatta maan poliittinen epävakaus ja levottomuudet ovat vaikuttaneet myös median ja journalistien toimintaan.

Afganistanissa järjestetään presidentinvaalit 5. huhtikuuta. Kansainvälisten tarkkailijoiden valvomissa vaaleissa valitaan seuraaja Hamid Karzaille, joka on ollut Afganistanin presidentti siitä lähtien kun maan Taliban-hallinto kukistui vuonna 2001.

Perustuslaki estää Karzain pyrkimisen kolmannelle hallintokaudelle. Ehdolla vaaleissa ovat muun muassa entinen YK:n virkamies Ashraf Ghani Ahmadzi, entinen ulkoministeri Zalmai Rassoul, Panjshir Resistance Front -järjestön johtajiin kuuluva entinen ulkoministeri Abdullah Abdullah, pashtujen entinen sotapäällikkö Abdul Rasul Sayyaf sekä Afganistanissa 1990-luvulla varapääministerinä toiminut Qutbuddin Helal.

Vaalien luotettavuus on erittäin tärkeää ja medialla on suuri rooli informaation tuottamisessa vaaleista, jotta niistä tulee rehelliset eikä niissä ilmene vilppiä tai korruptiota.

Vaaleista raportoiminen on meille sekä ammatillinen velvollisuus, että kansalaisvelvollisuus. Viime vaalien alla Karzai julkisti ohjelman, jossa oli sata lupausta. Nyt näemme, että hädin tuskin
seitsemän lupauksista on täytetty. Huolimatta tietyistä ongelmista, kuten toimittajia vastaan kohdistuvista uhista ja väkivallasta, vaaleista tulee menestys, mikäli onnistumme raportoimaan niistä ammattimaisesti”, sanoo Pajhwok Afghan Newsin päätoimittaja Danish Karokhel.

Toimittaja ja South Asia Free Media -yhdistyksen edustaja Zia Bomia puolestaan sanoo, että toimittajilla on velvollisuus kehottaa ihmisiä äänestämään ja rohkaista heitä oman tulevaisuutensa rakentamiseen.

Uskon, että sekä ennen näitä vaaleja, niiden aikana että niiden jälkeen toimittajat kohtaavat kaksi pääasiallista vaaraa: uhkailun ja korruption. Kysymys ei ole siitä, pitäisikö meidän vastustaa tätä, vaan miten me voimme vastustaa tätä maassa, jossa eräät korruptoituneet byrokraatit haluavat lisää valtaa tullakseen rikkaammiksi ja sotapäälliköillä on yhä merkittävää valtaa ja vaikutusvaltaa”, Zia Bomia sanoi.

Afganistanin journalistiliiton (AJF) johtaja Fahim Dashti puolestaan toteaa, että maassa vallitseva väkivalta ja uhkailu ei edesauta vapaiden ja demokraattisten vaalien järjestämistä, mutta siitä
huolimatta ne on päätetty järjestää.

Kysymys on siitä, onko meillä resursseja toimia journalisteina. Mielestäni meillä on. Viime vaaleihin verrattuna media on kehittyneempi ja meillä on enemmän ammattilaisia toimittajina”, Fahim Dashti sanoi.

Hallituksen apulaisinformaatio- ja kulttuuriministeri Mobarez Rashedin mukaan Afganistanissa on tällä hetkellä enemmän toimittajia kuin ennen ja media on aktiivisempi kuin ennen.

Vaikeuksia toki on, kuten väkivalta, mutta tämä ongelma ei kosketa ainoastaan näitä vaaleja. Voin vakuuttaa toimittajille, että heillä on tukemme ammatillisen velvollisuutensa toteuttamisessa”, Mobarez Rashedi sanoi.

Yksi suurimmista ongelmista, jonka toimittajat Afganistanissa kohtaavat, on turvallisuuden puute. Tämä on ongelma erityisesti maan etelä- ja itäosissa, jotka ovat käytännössä Talibanin hallinnon alla. Nyt nämä uutisvälityksen ”mustat aukot” ovat kuitenkin leviämässä myös muihin osiin Afganistania. Usein toimittajien murhat ja väkivalta toimittajia kohtaan jäävät rankaisematta, koska poliisi ja oikeuslaitos eivät pysty tai halua toimia näissä tapauksissa.

Afganistanin toimittajat ovat maksaneet korkean hinnan viimeisten 12 vuoden aikana. Ainakin 19 journalistia on surmattu heidän työnsä vuoksi vuodesta 2002 lähtien. Suurin osa murhista on jäänyt rankaisematta.Viimeisten kuuden vuoden aikana kymmeniä naistoimittajia vastaan on hyökätty, heitä on uhkailtu ja heitä on vaiennettu.

Viime vuonna väkivalta naistoimittajia kohtaan kasvoi 68 prosenttia. Naisten toimiminen mediassa on suuri edistysaskel, mutta he kohtaavat silti lukemattomia vaikeuksia, erityisesti naistoimittajat”, kertoo Najiba Ayubi, Killid-mediakonsernin johtaja.

Monesti naistoimittajat kohtaavat painostusta jopa oman perheensä taholta, koska perheet pelkäävät väkivaltaa, jonka kohteeksi ne voisivat joutua sen vuoksi, että naispuolinen perheenjäsen työskentelee toimittajana. Useita naistoimittajia on myös kuollut omien perheenjäsentensä murhaamina.

Monet mediaorganisaatiot kärsivät lisäksi rahoituksen puutteesta ja rahoituksen löytäminen onkin paikoin erittäin vaikeaa.