Venäjä: Tuleeko Venäjän internet olemaan pian täydellisen valvonnan alla?

Venäjän parlamentti ryhtyi käsittelemään viime viikolla terrorismin torjuntaan liittyvää uutta lakia. Kyseisessä lakialoitteessa on kuitenkin mukana myös televiestintään liittyvä lakialoite. Mikäli se hyväksytään ehdotetussa muodossaan, kaikki blogit ja sosiaalisen median sivustot, joilla käy yli 3000 vierailijaa päivässä, joutuvat samanlaisen kontrollin piiriin, joka koskee venäläisiä uutissivustoja.

-Kuten aiempienkin uudistusten kohdalla, tämänkin lain ainoa tarkoitus on lisätä internetin sisällön valvontaa. Aikana, jolloin riippumatonta mediaa kohtaan hyökätään ennenkuulumattomalla tavalla, tämä tulee todennäköisesti vähentämään sananvapauden liikkumatilaa entisestään, kommentoi Kansainvälisen Toimittajat ilman rajoja –järjestön Euroopan ja Aasian osaston johtaja Johann Bihr.

Mikäli laki hyväksytään, kaikki blogit ja sosiaalisen median sivustot, joilla käy yli 3000 vierailijaa päivässä, joutuvat jatkossa ilmoittamaan sivuillaan kirjoittajan sukunimen, nimikirjaimet sekä sähköpostiosoitteen, jonne valituksia sivujen sisällöstä voi lähettää. Sivustojen pitää myös rekisteröidä itsensä Venäjän viestinnän valvontavirastossa. Mikäli ne eivät toimi säännösten mukaan, niitä odottavat ensin sakot ja sen jälkeen sulkeminen.

Mikäli esimerkiksi Facebook ja Twitter eivät suostu noudattamaan näitä uusia lakeja, aktivistien pelkona on, että myös ne voidaan sulkea Venäjällä.

Venäjä on tiukentanut mielipiteenvapauteen vaikuttavia lakejaan kuukaudesta toiseen jo vuodesta 2012 lähtien. Joulukuussa 2013 duuma hyväksyi lain, jonka mukaan viranomaiset eivät tarvitse enää oikeuden päätöstä sulkeakseen verkkosivuja, jotka kehottavat ihmisiä luvattomiin mielenosoituksiin. Tämän seurauksena maaliskuussa 2014 suljettiin kolme opposition verkkosivua.

Will the Russian Internet soon be under complete control?