Ukraina: Toimittajat ja media myrskyn keskellä itäisessä Ukrainassa

Kansainvälinen Toimittajat ilman rajoja -järjestö on huolestunut alueen jännittyneestä tilanteesta ja raportoivia toimittajia kohtaan tehdyistä systemaattisista hyökkäyksistä Itä-Ukrainassa.

Toimittajien sieppaukset Slovianskin kaupungin ympärillä ovat lisääntyneet entisestään ja jatkuvat hyökkäykset mediaa ja reporttereita vastaan pahentavat alueella käytävää informaatiosotaa. Sloviansk on kaupunki, jota venäjämieliset ”Donetskin kansantasavallan” joukot pitävät hallussaan.

Kansainvälinen Toimittajat ilman rajoja vetoaa kaikkiin osapuoliin, jotta ne lopettaisivat toimittajien pitämisen kohteina, joiden toiminta yritetään tehdä mahdottomaksi tai joita pyritään kontrolloimaan.

Lukuisia toimittajia on pidätetty huhtikuun aikana Slovianskissa. Novomedian toimittaja Ruslan Kukharchuk kertoi, että hänet pidätettiin kun hän kuvasi puolisotilaallisia joukkoja 27. huhtikuuta. Häntä pidettiin pidätettynä yön yli eräällä kaupungin poliisiasemista ja häntä kuulusteltiin säkki pään yli vedettynä ja revolveri ohimolle painettuna.

Myös taistelu televisiolähetysten herruudesta on jatkunut Ukrainassa molempien osapuolten pyrkiessä estämään toisen osapuolen tv-kanavien toiminnan. Donetskissa asemiehet valtasivat televisiokeskuksen ja kytkivät ukrainalaiskanavia pois päältä. Kiovassa aktivistit puolestaan hyökkäsivät Inter TV -televisiokanavan päämajaan rikkoen ovia ja ikkunoita. He vaativat venäläisen tv-sarjan esityksen lopettamista.

LISÄTIETOJA:

English: http://en.rsf.org/ukraine-reporters-and-media-at-centre-of-29-04-2014,46210.html

Français: http://fr.rsf.org/ukraine-a-l-est-journalistes-et-medias-29-04-2014,46209.html