Ukraina: Vaatimus Itä-Ukrainassa kiinni otettujen toimittajien vapauttamiseksi

Kansainvälinen Toimittajat ilman rajoja -järjestö on erittäin huolestunut kahdesta Itä-Ukrainassa kiinni otetusta toimittajasta.

Ukrainalainen valokuvareportaasien tekijä Yevgen Gapych nähtiin viimeksi Artemivskissä huhtikuun 22. päivän iltana. Ukrainalainen internet-aktivisti Artem Deynega puolestaan pidätettiin 13. huhtikuuta ja häntä pidetään yhä kiinni otettuna Slovianskissa, jota pitävät hallussaan venäläismieliset joukot.

Myös amerikkalainen toimittaja Simon Ostrovsky pidätettiin 22. huhtikuuta, mutta hän pääsi vapaaksi 24. huhtikuuta.

”Vaadimme Slovianskia hallussaan pitäviä joukkoja todistamaan heti, että nämä pidätetyt toimittajat ovat hengissä ja lopettamaan heidän mielivaltainen vankeutensa”, Kansainvälisen Toimittajat ilman rajoja -järjestön pääsihteeri Christophe Deloire sanoi.

Kansainvälisen Toimittajat ilman rajoja -järjestön mukaan nämä viimeisimmät sieppaukset ovat nostaneet toimittajia vastaan tehdyt hyökkäykset uudelle, sietämättömälle tasolle. Ne eivät ainoastaan uhkaa toimittajien turvallisuutta vaan lähettävät myös pelottavan viestin kaikille uutistoimittajille.

Toimittajien tilanne Slovianskissa huononi kaupungin edustalla 20. huhtikuuta käydyn ampumavälikohtauksen jälkeen. Italialaiset toimittajat Paul Gogo sekä Cossimo Attanacio ja valkovenäläinen toimittaja Dmitri Galko pidätettiin seuraavana päivänä, mutta heidät vapautettiin muutamaa tuntia myöhemmin sen jälkeen, kun heidän välineensä, asiakirjansa ja rahansa oli takavarikoitu.

LISÄTIETOJA:

English: http://en.rsf.org/ukraine-call-for-release-of-journalists-24-04-2014,46195.html

Français: http://fr.rsf.org/ukraine-rsf-exige-la-liberation-des-24-04-2014,46194.html