Lehdistönvapaus vajosi ennätyksellisen alhaalle

Toimittajat ilman rajoja on huolissaan lehdistönvapauden taantumisesta. Freedom of Housen teettämän kansainvälisen lehdistönvapauden raportin (Global Freedom of the Press Report 2014) mukaan lehdistönvapauden taantuminen vaikuttaa erityisesti naisten mahdollisuuksiin seurata vapaata ja riippumatonta uutismediaa. Tutkimuksen mukaan vain joka seitsemäs heistä asuu maassa, jossa lehdistö on täysin vapaa valtion ohjauksesta. Vapaa lehdistö on demokratian toteutumisen edellytys.

Toukokuun 2014 alussa kansainvälisen lehdistönvapauden on tilastoitu vajonneen alimmalle tasolleen. Tämä johtuu muun muassa sen taantumisesta monissa Lähi-idän maissa, kuten Egyptissä, Libyassa ja Jordaniassa. Merkittäviä takaiskuja lehdistönvapaudessa on havaittavissa myös Turkissa ja Ukrainassa sekä monissa Itä-Afrikan maissa. Lisäksi Yhdysvalloissa on nähtävissä jonkinasteista heikennystä avoimen mediaympäristön tilassa.

Lehdistönvapauden heikentyneen tilanteen taustalla vaikuttavat erityisesti autoritaaristen hallitusten tai polarisoituneen poliittisen ilmapiirin aikaansaama epävakaus, joka ajaa hallituksia tiukentamaan uutissisällön kontrollointia joko ahdistelemalla hallitusten vastaisista protesteista kirjoittavia toimittajia tai sensuroimalla uutisia, asettamalla rajoituksia ulkomaalaisille toimittajille tai tiukentamalla Internetiin ja sosiaaliseen median pääsyä.

Lue koko raportti englanniksi (31 sivua):

http://freedomhouse.org/sites/default/files/FOTP_2014.pdf