• Home »
  • Lyhyet uutiset »
  • Ukraina: Ukrainan ja Venäjän viranomaiset tiukentaneet otteitaan ja pidättäneet kaksi venäläistä toimittajaa

Ukraina: Ukrainan ja Venäjän viranomaiset tiukentaneet otteitaan ja pidättäneet kaksi venäläistä toimittajaa

Kansainvälinen toimittajat ilman rajoja vaatii Ukrainassa työtehtäviä suorittamassa olleiden pidätettyjen toimittajien vapauttamista mahdollisimman nopeasti. Ukrainan ja Venäjän viranomaiset ovat pidättäneet 16. – 19. toukokuuta Donbassin ja Krimin alueella työtehtävissään olleita journalisteja.

Ukrainan joukot pidättivät kaksi venäläisen TV-kanava LifeNews:in toimittajaa, Oleg Sidyakin ja Marat Saichenkon, terrorisminvastaisessa operaatiossa lähellä Kramatorskin lentokenttää 18. toukokuuta. Samaan aikaan ainakin kuusi toimittajaa pidätettiin ja Venäjän turvallisuusjoukot Simferopolista kuulustelivat heitä tataarien karkotukseen Krimin alueelta liittyvien mielenosoitusten takia.

”On sietämätöntä, että toimittajilta, edustipa heidän organisaationsa mitä toimituksellista linjaa tai poliittista suuntausta tahansa, riistetään vapaus sen takia, että he kertovat luvattomista tapahtumista”, kansainvälisen Toimittajan ilman rajoja järjestön tutkimusvastaava Lucie Morillon sanoo.

Hänen mukaansa lehdistön vapautta kertoa laillisista tai laittomista tapahtumista ei tule rinnastaa tapahtumaan osallistumiseen eikä se voi olla syy toimittajien vastaisiin oikeustoimiin.

”Huolimatta Oleg Sidyakin ja Marat Saichenkon näkökulmasta raportoida, he suorittivat journalistista työtehtäväänsä kapinallisten keskuudessa. Sen vuoksi vaadimme Ukrainan viranomaisia, erityisesti SBU:n turvallisuuspalvelua, vapauttamaan nämä toimittajat mahdollisimman nopeasti”, Morillon painottaa.

Kansainvälinen Toimittajat ilman rajoja -järjestö kehottaa venäläisiä viranomaisia hakemaan YK:n Ihmisoikeustuomioistuimen päätöstä siitä, tarvitsevatko rauhallisista mielenosoituksista raportoivat toimittajat erityissuojelua ja tuleeko varmistaa, että poliisi ja miliisi noudattavat annettuja ohjeita Krimin alueella.

”Venäjän ja Ukrainan välistä kriisiä ei voi ratkaista poliittisesti ilman, että tiedonkulun vapautta kunnioitetaan. Kaikkia keskustelun osapuolia tulee kuunnella”, Morillon korostaa.

Ukrainan joukot pidättivät kaksi venäläistä toimittajaa terrorisminvastaisen operaation aikana. Oleg Sidyakin on hallituspuolueen TV-kanavan LifeNewsin toimittaja ja hänen työtoverinsa Marat Saichenco on kanavan uutiskuvaaja. Heidät pidätettiin kesken työtehtäväänsä kapinallisten joukon keskeltä ja toimitettiin kansalliseen turvallisuuspalveluun, jossa selvitetään heidän osuuttaan kapinallisten toimiin.

English: http://en.rsf.org/ukraine-ukrainian-and-russian-authorities-21-05-2014,46320.html

Français: http://fr.rsf.org/ukraine-les-arrestations-de-journalistes-20-05-2014,46314.html