Kuukauden vieras: Kirsi Mattila raottaa afganistanilaiskodin ovea

Dokumentaristi Kirsi Mattila aikoo kertoa epätavallisen naisen silmin millaista tavallinen elämä Afganistanissa on. 

© Kuvaruutu elokuvasta

© Kuvaruutu elokuvasta

Afgaaniperheen koti on paikka, jonne pääsevät vain luotettavimmat. Kirsi Mattila on yksi heistä. Vaatimukset ovat tiukat. Perheen tulee olla vapaamielinen ja luottamus naapureihin vankkumaton. Afganistanissa kuka tahansa saattaa olla taleban.

”Koen olevani todella etuoikeutettu päästessäni ihmisten koteihin. Toisaalta minulla on siitä huono omatunto, sillä ymmärrän nyt, että olen asettanut heidät vaaraan”, Mattila kertoo.

Mattilan ohjaaman Naisten Afganistan -dokumentin päähenkilö on 22-vuotias toimittaja Marzia. Mattila kuvailee Marziaa poikkeuksellisen rohkeaksi naiseksi, joka täyttää klassisen päähenkilön tunnusmerkit. Sisäisellä tasolla Marzia on kunnianhimoinen ja haluaa menestyä urallaan. Henkilökohtaisella tasolla hän haluaa rakkausavioliiton, mikä ei todellakaan kuulu afganistanilaiseen perinteeseen. Ulkoisella tasolla hänen kotimaansa tilanne on pelottava, uhkaava ja epävarma.

Päähenkilönsä kautta Mattilalla on mahdollisuus ymmärtää ja kertoa katsojille, millaista naisen elämä miesten hallitsemassa maassa oikeasti on. Dokumentti kuvaa kamppailua naistoimittajan näkökulmasta, mutta Mattilan mukaan vapauden kaipuu koskettaa yhtä lailla kaikkia naisia. Mattilalla itsellään ei ole ollut ongelmia miesten asenteiden kanssa dokumenttia kuvatessaan.

”Olen tavannut todella mukavia ja edistyksellisiä miehiä, mutta en tiedä mitä he tekevät kotonansa”, hän muistuttaa. ”Emme me Suomessakaan tiedä, missä on perheväkivaltaa.”

Rohkeat tekevät dokumentteja

Marzia ei ollut ensimmäinen dokumenttiin valittu päähenkilö. Alkuperäinen päähenkilö oli myös toimittaja: nelikymppinen naimaton nainen, jonka isä oli kuollut. Nainen joutui lähtemään projektista koekuvausten aikaan vuoden 2011 keväällä, kun hänen veljensä – perheen päättäjät – yksinkertaisesti kielsivät kuvaamisen. Syy ei ole Mattilallekaan täysin selvä, mutta veljet luultavasti pelkäsivät siskonsa puolesta liikaa.

Ilman päähenkilöä dokumenttia ei tulisi. Ennen poistumistaan entinen päähenkilö kuitenkin vinkkasi Mattilalle, että päähenkilöksi kannattaisi kysyä hänen kollegaansa Marziaa. Epätoivo muuttui toivoksi, kun uusi päähenkilö paljastui edeltäjäänsä monimutkaisemmaksi hahmoksi.

Afgaaninaisen kuvaaminen on vaikeaa

Kuvaaminen Afganistanissa ei tuota ongelmia, kunhan luvat ovat kunnossa ja kamerat suunnataan vain miehiin ja lapsiin. Naiset eivät pidä siitä, että heitä kuvataan ja miehet eivät pidä siitä, että heidän naisiaan kuvataan.

”Ihmiset uskovat, ettei naista pidä näyttää. Osa tavasta on islamin tulkintaa, mutta on vaikea erottaa, mikä kuuluu maan vanhaan perinteeseen”, Mattila kertoo. ”Pitää kuitenkin aina muistaa, etteivät kaikki ajattele näin.”

Dokumentin kuvaukset Marzian kanssa ovat kestäneet kolme vuotta ja ovat viimeisiä kuvauskertoja vaille valmiit. Projekti on ollut freelance-toimittajana työskentelevälle Kirsi Mattilalle pääasia vuodesta 2010. Naistoimittajat ry:n kanssa hän on kouluttanut afganistanilaisia naisjournalisteja jo vuodesta 2008 Suomen ulkoministeriön rahoituksen turvin. Mattilalle afganistanilainen nainen on sydämen asia.

Taleban-hallinnon syrjäyttämisen jälkeen naisten asema on parantunut. Afganistanin perustuslaki on Mattilan mukaan tällä hetkellä melko edistyksellinen.

”Jos perustuslaki laitettaisiin ihan oikeasti käytäntöön, olisivat asiat vielä paljon, paljon paremmin. On kuitenkin todella vaikeaa muuttaa ajattelutapoja ja sitä, mihin ihmiset kasvavat.”

Afgaanilasten koulutuksen tukeminen voisi olla hyvä alku.

Naisten Afganistan

  • Suunniteltu ensi-ilta keväällä 2015
  • Päähenkilön suojelemiseksi dokumentti ei tule nettilevitykseen
  • Ohjaaja Kirsi Mattila on kouluttanut lukuisia afganistanilaisia naistoimittajia muun muassa valo- ja videokuvauksessa Naistoimittajat Ry:n Afganistan-hankkeen kautta
  • Tuottaja: Pohjola-filmi (linkki: http://www.pohjolafilmi.fi/)

Teksti: Don Lehtinen