Useita toimittajia kaapattu Itä-Ukrainassa ja Krimillä

Kansainvälinen Toimittajat ilman rajoja on pelästynyt toimittajien lisääntyneistä kaappauksista Itä-Ukrainassa ja Krimin alueella, ja vaatii Venäjän ja Ukrainan hallintoa sekä alueelle toimivia miliisejä kunnioittamaan ja suojelemaan toimittajia heidän toimituksellisesta linjastaan riippumatta.

Kaksi toimittajaa kidnapattiin ja hakattiin Krimillä

Tutkivan journalismin keskukselle (Centre for Investigative Reporting) työskentelevät toimittaja Sergei Mokrushin ja tuottaja Vladlen Melnikov pidätettiin 2.6.2014 iltakahdeksan aikaan Krimin pääkaupungissa Simferopolissa. Sieltä itsepuolustusmiliisit kuljettivat heidät hakattavaksi päämajalle, jossa toimittajien matkapuhelimet ja heidän sosiaaliset verkostonsa tutkittiin. Toimittaja Tutkivan journalismin keskuksesta kertoi, että miliisit syyttivät Mokrushinia ja Melnikovia huliganismista perustelematta syytöstä tarkemmin.

Kaksi sanomalehtien toimittajaa kidnapattu Donetskissa

Kiovaa vastustavat miliisit kidnappasivat 2.6.2014 Itä-Ukrainan Donetskissa kaksi alueellisen sanomalehden toimittajaa, Aleksandr Brizhin Donbas-lehdestä ja Leonid Lapan Cecherny Donetsk -lehdestä. Heidät vapautettiin samana päivänä ja vaadittiin muutosta sanomalehtien toimitukselliseen linjaan. Samalla toimittajia uhattiin, että jos muutoksia ei toteuteta, sanomalehtiä tullaan syyttämään separatismiin yllyttämisestä ja Ukrainan lain vastaisuudesta. 

Ukrainan televisiokanavan STB:n toimittaja Dmytro Litvinenko raportoi 2.6.2014, että hänet pidätettiin People’s Rebuplic of Donetsk -tarkastuspisteellä 12 tunnin ajaksi 29.5.2014. Kapinalliset tutkivat hänen tavaransa, eivätkä pitäneet hänen tekstiviestiensä sävystä ja viimeisestä Donbas Battalionista tehdystä jutusta.

Kansalaisjournalisti edelleen kateissa

Kiovan vastaisesta kansalaisjournalistista Artem Larynovista, jonka raportoitiin kadonneen 10.5.2014, ei ole saatu lisätietoa. Hän oli ollut kuvaamassa Itä-Ukrainan levottomuuksia maaliskuusta lähtien Ustream- ja YouTube -julkaisualustoille. Larynovin ystävien mukaan hänet nähtiin viimeksi Ukrainan armeijan tarkastuspisteellä Slovianskin ja Kramatorskin rajalla.

Kansainvälinen Toimittajat ilman rajoja on erittäin huolestunut Larynovin tilanteesta ja pyytää häneen yhteydessä olleita kertomaan kaiken mahdollisen tiedon hänen tilanteestaan ja terveydentilastaan.

 

Lue lisää:

English:

http://en.rsf.org/ukraine-more-journalists-abducted-in-04-06-2014,46399.html

Français:

http://fr.rsf.org/ukraine-les-enlevements-de-journalistes-se-04-06-2014,46397.html