Sulkeeko Venäjä Facebookin?

Mitä syvemmälle metsään käy, sitä synkemmäksi muuttuu.

Vladimir Putinin kolme hallintokautta Dimitri Medvedevin välikausipresidenttiys mukaanlukien ovat muuttaneet Venäjän autoritaariseksi valtioksi, jossa parlamentilla ei ole mitään roolia. Siitä huolimatta aina toukokuun seitsemänteen päivään vuonna 2012 Kreml ”ujosteli”, peitellen todellista olemustaan sanahelinään. Mutta silloin,kun presidentin autosaattue ajoi Venäjän pääkaupungin asukkaista tyhjennettyjen katujen läpi, putosi viimeinenkin viikunanlehti.

Toukokuun kuudennen päivän 2012 niin kutsuttujen levottomuuksien tutkinta on päättynyt ja muuttunut vankilatuomioiksi yhdeksälle osallistujalle, vaikka varteenotettavia todisteita poliisiin kohdistuneesta väkivallasta ei ole. Vielä yksi Bolotnajan aukion tapahtumista syytetty, Mihail Kosenkov, joutui psykiatriseen pakkohoitoon. Bolotnajan tapaus ei päättynyt tuomioihin. Nyt Zamoskvoretskin paikallisoikeudessa Moskovassa on meneillään toinen oikeusprosessi asiaan liittyen. Se voi päättyä vielä neljään tuomioon.

Vuodesta 2014 on muodostumassa taas yksi etappi itsevaltaisen järjestelmän vahvistamisen tiellä. Joulukuussa 2010 sadattuhannet moskovalaiset lähtivät kaduille protestiksi väärennetyille duumanvaaleille. Se järisytti venäläisiä vallanpitäjiä, ja Maidanin aukion tapahtumat Kiovassa olivat viimeinen pisara. Kreml on alkanut tuhota viimeisiä merkkejä demokraattisista instituutioista.

Tämän vuoden tammikuussa duuma hyväksyi informaatiolakiin muutokset, joiden mukaan yli 3000 päivittäistä lukijaa omaavat blogit ovat verrattavissa tiedotusvälineisiin. Muutos koskettaa noin 30 000:a bloggaajaa, joiden on nyt rekisteröidyttävä tiedotusvälineinä.

Huhtikuussa presidentti Putin puhui mediafoorumissa Pietarissa, kutsuen Internetiä ”CIA:n keksinnöksi”. Putinin mielestä juuri tämän takia johtavien venäläisten nettisivustojen serverien ei pitäisi sijaita maan rajojen ulkopuolella. Putinin tahtoa miltei orjallisesti seuraava virkakoneisto alkoi välittömästi selvitellä internetin suodattamisen mahdollisuuksia. Keinoiksi on mainittu mm. internetin saatavuus pelkästään venäläisten palveluntarjoajien kautta, nettiliikenteen filtterointi kaikilla tasoilla, DNS-palvelimien käytön kieltäminen .ru ja .rf – domaineilla Venäjän ulkopuolella sekä .ru . ja -rf – nimipalvelujen domainien luvanvaraiseksi tekeminen.

Huhtikuun 22. päivänä informaatiolakiin tehdyt muutokset hyväksyttiin osana terrorisminvastaista lakipakettia. Bloggareiden kontrolloinnin lisäksi tämä laki pyrkii velvoittamaan ulkomaiset internet-yhtiöt säilyttämään tiedot kaikista lähteneistä viesteistä ja luovuttamaan tiedot Venäjän turvallisuusviranomaisille pyydettäessä. Laki koskee mm. sähköpostipalvelujen tarjoajia – sekä sosiaalista mediaa. Laki tulee voimaan elokuun ensimmäisenä päivänä.

Tilanne tuli huippuunsa, kun Roskomnadzor-viraston johtaja Maksim Ksenzov totesi Izvestija-lehden haastattelussa, että Twitter ja Facebook voidaan sulkea Venäjällä. Ksenzovin mukaan Twitterin ”käyttäjät ovat poliittisia instrumentteja” ja Facebook ”ei tuhoa tarpeeksi nopeasti Venäjällä kiellettyjä sisältöjä”. Roskomnadzorin viestintäjohtaja Vadim Ampedonskii vahvisti esimiehensä viestin sanoen, että Twitter ja Facebook osittain kieltäytyvät poistamasta ekstremismiksi tulkittavat sisällöt, ja se ”luo tilanteen, jossa näiden resurssien sulkeminen voi muodostua väistämättömäksi.”

Sosiaalista mediaa puolustamaan nousi Venäjän arvovaltaisin Facebook-käyttäjä – pääministeri Dmitri Medvedev, joka kehotti omilla Facebook-sivuillaan Ksenzovia ”laittamaan aivot päälle.”

Izvestijan haastattelussa Ksenzov viittasi Twitterin sulkeneen Turkin ”hyödylliseen” esimerkkiin.Ksenzoville se, että kansainvälisen yhteisön protestit Turkille olivat ponnettomat ja vaimeat, oli merkki siitä, että Venäjä välttyisi reaktioilta yhtä lailla. Medvedin ärsyyntynyt älähdys ei sekään Roskomnadzoria hetkauttanut. Se ei kuitenkaan merkitse, etteikö kohtalokas päätös voisi tulla tehdyksi. Kaikki riippuu siitä, miten paljon Venäjän vallanpitäjät pelkäävät sananvapauden viimeistä linnaketta – sosiaalista mediaa.

Oksana Tšelyševa

Kirjoittaja on toimittaja.

Katso myös:

http://www.vikes.fi/2014/06/02/sulkeeko-venaja-facebookin/