• Home »
  • Ajankohtaista »
  • YK-tiedote: Toimittajien turvallisuus on olennaista eloisille, demokraattisille yhteiskunnille

YK-tiedote: Toimittajien turvallisuus on olennaista eloisille, demokraattisille yhteiskunnille

”Luotettava, rohkea ja riippumaton” journalismi on elintärkeää mille tahansa demokraattiselle yhteiskunnalle, Yhdistyneiden Kansakuntien ihmisoikeuspäällikkö julisti 11. kesäkuuta 2014. Hän myös korosti viime vuosina yhä lisääntyvien hyökkäysten, ahdistelun ja uhkailun kohteeksi joutuneiden toimittajien turvallisuuden takaamisen tärkeyttä.

”Toimittajien turvallisuus on hyvin yksinkertaisesti erittäin oleellista meidän kaikkien poliittisten, taloudellisten, sosiaalisten ja kulttuurillisten oikeuksiemme sekä kansalaisoikeuksiemme takaamiseksi sekä kehityksen varmistamiseksi”, ihmisoikeuksien ylikomissaari Navi Pillay sanoi Genevessä järjestetyssä paneelikeskustelussa.

Hän sanoi myös, että viime vuosina toimittajat ja muut median työntekijät ovat joutuneet yhä enemmän väkivallan kohteiksi. Yli tuhat journalistia on tapettu vuoden 1992 jälkeen heidän ammattinsa vuoksi. Vuodet 2012 sekä 2013 olivat kaikista tappavimmat vuodet toimittajille.

”Monissa maissa näiden hyökkäysten tekijät voivat käytännössä luottaa siihen, etteivät he joudu vastuuseen teoistaan”, Pillay sanoi. Monia muita journalisteja on lisäksi pahoinpidelty, ahdisteltu, peloteltu, siepattu, pidätetty mielivaltaisesti, kidutettu ja kohdeltu julmasti sekä epäinhimillisesti. Monet naispuoliset toimittajat ovat joutuneet seksuaalisen väkivallan uhreiksi.

Viime vuosina toimittajien vaikeaan tilanteeseen on ryhdytty kiinnittämään enemmän huomiota kansainvälisesti ja monet tiedostavat, että toimittajat tarvitsevat parempaa suojelua, ylikomissaari huomautti.

Lue lisää aiheesta Unescon sivulta:

http://en.unesco.org/themes/fostering-freedom-expression