Pehmeää sensuuria, kova vaikutus

Uusi kansainvälinen raportti ”pehmeästä sensuurista” varoittaa riippumattomien medioiden kohtaamista uhista. Hallitusten Screen Shot 2016-05-02 at 21.59.18käyttämät taloudelliset ja säätelykeinot voivat vaikuttaa median toimintaan ja uhata jopa tiedotusvälineiden kannattavuutta. ”Pehmeää sensuuria, kova vaikutus” -raportin ovat teettäneet Maailman sanomalehtien ja kustantajien liitto (WAN-IFRA) sekä Kansainvälinen media-avun keskus (CIMA). Raportissa kuvaillaan pehmeän sensuurin kehittymistä ja kehotetaan hallituksia kiireellisesti kunnioittamaan syrjimätöntä ja läpinäkyvää hallitusten tiedotusvälineille kohdentaman mainonnan, tukien ja rahoituksen periaatteita.

WAN-IFRA ja CIMA kehottavat nopeaan toimintaan pehmeän sensuurin vapaalle tiedonvälitykselle ja median riippumattomuudelle useissa maissa ympäri maailmaa muodostamaa uhkaa vastaan.

”Pehmeään sensuuriin ei kiinnitetä niin paljon huomiota kuin esimerkiksi toimittajiin kohdistuviin hyökkäyksiin, mutta se on sitäkin laajalle levinneempää,” WAN-IFRA:n pääsihteeri Larry Kilman sanoi. ”Pehmeä sensuuri on läpitunkevaa, mutta sitä ei vielä tunnisteta vakavaksi ja kasvavaksi uhaksi, jonka se muodostaa median riippumattomuudelle ja lehdistönvapaudelle.”

Lue raportti