Ukraina: Kaksi venäläistä toimittajaa kuollut Itä-Ukrainassa

Venäjän julkisen palvelun medialle VGTRK:lle äänimiehenä työskennellyt Anton Voloshin kuoli eilen samassa kranaatinheitinammusiskussa kuin hänen työtoverinsa VGTRK:n toimittaja Igor Koenelyuk. Isku tapahtui Metallistin kylässä lähellä Luhanskin itärajaa.

Aiemmin raportoitiin, että Voloshin on kadonnut, mutta hänen ruumiinsa löydettiin eilen illalla. Kranaatinheitiniskusta selvinnyt VGTRK:n kuvaaja Viktor Denisov tunnisti ruumiin ja asia vahvistettiin uutisissa 18.6.2014 noin kello 22.30 aikaan.

Voloshinin kuoleman myötä työtehtäviään suorittamassa olleiden kuolleiden mediatyöntekijöiden lukumäärä Ukrainassa tämän vuoden alusta laskettuna nousee viiteen henkilöön. Kuolleista kaksi oli toimittajia, yksi kuvajournalisti, yksi fikseri ja yksi mediateknikko (Voloshin).

Lue lisää:

English

http://en.rsf.org/ukraine-fourth-journalist-killed-in-17-06-2014,46466.html

Français

http://fr.rsf.org/ukraine-un-quatrieme-journaliste-tue-en-17-06-2014,46462.html

_____________________________________________________

TAUSTAA:

Ukraina: Neljäs toimittaja kuollut Ukrainassa, kollega kateissa

Venäjän julkisen palvelun median VGTRK:n televisiotoimittaja Igor Kornelyuk loukkaantui vakavasti Itä-Ukrainassa Luhanskin kylän lähellä Metallistissa tapahtuneessa kranaatinheitiniskussa, josta lähtien hänen kollegansa äänimies Anton Voloshin on ollut kateissa.

Venäjän julkisen palvelun medialle VGTRK:lle työskennellyt Igor Kornelyuk oli neljäs tämän vuoden aikana kuolleista työtehtäviään Ukrainassa suorittamassa olleista media-alan työntekijöistä. Kornelyuksen kameramies, Viktor Denisov, kertoi, että he olivat tapahtumahetkellä pakolais- ja kapinallisryhmän ympäröiminä, jolloin heidät yllätettiin kranaatinheitiniskulla.

Itä-Euroopan ja Keski-Aasian Toimittajat ilman rajoja -järjestön johtaja Johann Bihr kehottaa sotaa käyviä osapuolia suojelemaan toimittajien työtä, kuten kansainvälinen laki ja YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselma vuodelta 1738 edellyttää.

Yli 200 toimittajaa on loukkaantunut Ukrainassa tapahtuneissa iskuissa tämän vuoden aikana. Ukrainan tapahtumista raportoiminen on äärimmäisen vaikeaa toimittajille, sillä ristiriidat keskushallinnon ja Kiovan-vastaisten kapinallisten välillä kehittyivät aseellisiksi selkkauksiksi huhtikuussa. Tuhansia toimittajia, bloggaajia ja muita media-alan työntekijöitä on joutunut kapinallisten panttivangeiksi. Lisäksi Ukrainan puolustusvoimat on pidättänyt lukuisia venäläisiä toimittajia alueella.

Lue lisää:

English

http://en.rsf.org/ukraine-fourth-journalist-killed-in-17-06-2014,46466.html

Français

http://fr.rsf.org/ukraine-un-quatrieme-journaliste-tue-en-17-06-2014,46462.html