YK:n paneelin mukaan journalistien suojelemiseen puuttuu poliittista tahtoa

Genevessä 12. kesäkuuta pidetyssä YK:n ihmisoikeusneuvoston 26. kokouksessa järjestettiin paneelikeskustelu toimittajien turvallisuudesta. Keskustelijat olivat yksimielisiä siitä, että hallituksilta puuttuu poliittista tahtoa tehdä tarvittavia toimenpiteitä toimittajien suojelemiseksi. Keskusteluun osallistuivat UNESCO:n apulaisjohtaja Getachew Engida, OSCE:n tiedotusvälineiden vapauden edustaja Dunja Mijatovic sekä YK:n mielipiteen ja sananvapuden erityisraportoija Frank La Rue.

Kansainvälinen Toimittajat ilman rajoja -järjestö, joka usein suosittelee keinoja toimittajien turvallisuuden parantamiseksi, on tyytyväinen päätökseen järjestää tämä paneelikeskustelu, joka antoi sen osanottajille mahdollisuuden muistuttaa valtioita siitä, että nämä ovat vastuussa toimittajien suojelemisesta. Tämä muistutus on erittäin tarpeellinen aikana, jolloin monet toimittajat ovat väkivallan kohteina sellaisissa maissa kuin Syyria, Irak, Keski-Afrikan tasavalta, Mali ja Pakistan.

Keskustelun osanottajat olivat sitä mieltä, että kansainväliset säännökset toimittajien suojelemiseksi ovat riittävät, mutta tuomitsivat poliittisen tahdon puuttumisen, sekä sen, että toimittajiavastaan tehdyistä hyökkäyksistä vastuulliset henkilöt eivät joudu rikosoikeudelliseen vastuuseen teoistaan.

”Taistelu sitä vastaan, ettei toimittajia vastaan tehdyistä rikoksista rangaista, pitäisi olla ensimmäisenä tärkeysjärjestyksessä, kun otetaan huomioon, että tämän vuoden alusta lukien on tapettu jo 26 journalistia. Tapauksia ei tutkita systemaattisesti ja silloin kun tutkitaan, ne eivät järjestelmällisesti pääty siihen, että syylliset tunnistetaan ja tuomitaan, Kansainvälisen Toimittajat ilman rajoja -järjestön oikeuskomitean koordinaattori Prisca Orsonneau sanoi.

Frank La Ruen mukaan valtiot ovat vastuussa toimittajien turvallisuudesta riippumatta siitä, keitä toimittajia vastaan hyökkäävät tahot ovat. La Rue toivoi YK:lta samankaltaista toimittajia koskevaa julistusta, joka on tehty ihmisoikeuksien puolustajille.

Lue lisää:

English

http://en.rsf.org/un-panel-recognizes-lack-of-12-06-2014,46431.html

Français

http://fr.rsf.org/securite-des-journalistes-en-debat-12-06-2014,46427.html