• Home »
  • Ajankohtaista »
  • Afganistan: Kansainvälinen Toimittajat ilman rajoja kannattaa median käytännesääntöjä

Afganistan: Kansainvälinen Toimittajat ilman rajoja kannattaa median käytännesääntöjä

image
Kansainvälinen Toimittajat ilman rajoja -järjestö tukee median käytännesääntöjä, jotka Afganistanin toimittajayhdistykset ja mediajohtajat ovat allekirjoittaneet. Sääntöjen tarkoituksena on taata se, että Afganistania piinaavasta vaalien jälkeisestä kriisistä uutisoidaan ammattimaisesti ja vastuullisesti.

Afganistania on kohdannut poliittinen kriisi kesäkuun 14. päivä järjestettyjen presidentinvaalien toisen kierroksen jälkeen, erityisesti sen vuoksi, että yksi kandidaateista, Abdullah Abdullah, syyttää vaaleja vilpillisiksi.

Afganistanin toimittajayhdistykset, tiedotusvälineiden vapautta ajavat ryhmät ja johtavat kansalliset tiedotusvälineet allekirjoittivat käytännesäännöt 24. kesäkuuta. Ne kaikki painottavat median ja journalistien roolia ja kehottavat journalisteja ”pysymään puolueettomina etnisten ja uskonnollisten ryhmien sekä poliittisten suuntausten suhteen kyetäkseen tuottamaan yleistä etua palvelevaa aineistoa”.

Säännöissä muun muassa kehotetaan journalisteja olemaan haastattelematta henkilöitä, jotka kannustavat vihaan uskonnollisia tai etnisiä yhteisöjä kohtaan. Lisäksi säännöissä kehotetaan toimittajia tekemään tutkivaa journalismia sekä informoimaan kansalaisia kaikista väärinkäytöksistä tai vilpeistä ja vaatimaan viranomaisilta ja vaalivirkailijoilta selityksiä.

”Journalistit eivät ole kuten muut kansalaiset sikäli, että ihmiset kiinnittävät paljon huomiota siihen mitä he sanovat. Noudattamalla käytännesääntöjä afganistanilaiset toimittajat pystyvät tutkimaan väitteitä presidentinvaalien väärinkäytöksistä”, Kansainvälisen Toimittajat ilman rajoja -järjestön Iranin ja Afganistanin toimituksen päällikkö Réza Moïni sanoi.

Lue lisää:

English

http://en.rsf.org/afghanistan-reporters-without-borders-backs-25-06-2014,46519.html

Français

http://fr.rsf.org/afghanistan-reporters-sans-frontieres-soutient-25-06-2014,46518.html