Ukraina / Venäjä: Jo kuudes toimittaja surmattiin Ukrainassa tänä vuonna

Venäläisen tv-kanavan Pervyi Kanalin kuvaaja ammuttiin kuoliaaksi kasarmin ulkopuolella Donetskin alueella. Pervyi Kanal on yksi Venäjän kolmesta päätelevisiokanavasta.

Venäläisestä kameramiehestä Anatoly Klyanista tuli kuudes journalisti, joka on surmattu työhönsä liittyen vuoden alusta lukien Ukrainassa. 68-vuotiasta Klyania ammuttiin vatsaan sunnuntain ja maanantain välisenä yönä lähellä Opytnoyen kylää itäisellä Donetskin alueella. Asian on vahvistanut hänen tv-asemansa, moskovalainen Pervyi Kanal.

Klyan ammuttiin, kun hän matkusti yhdessä muiden toimittajien kanssa rauhanmerkein varustetulla minibussilla kohti Ukrainan armeijan kasarmia. Minibussin kyydissä oli myös itsenäiseksi julistautuneen Donetskin kansantasavallan kannattajia sekä ukrainalaissotilaiden äitejä. Seurueen tarkoituksena oli pyytää viranomaisia demobilisoimaan sotilaat.

Pervyi Kanalin toimittajan Yevgeny Lyaminin mukaan kasarmilta ammuttiin bussia kohti niin että se joutui perääntymään. Kun Klyan ja muut matkusajat poistuivat bussista, lisää laukauksia ammuttiin. Luodit osuivat bussin kuljettajaan ja Klyaniin, joka kuoli myöhemmin sairaalassa.

”Esitämme surunvalittelumme Klyanin perheelle ja kollegoille. Tapauksesta tulee suorittaa täydellinen ja puolueeton tutkinta, jossa käydään läpi kaikki seikat minibussin lähdöstä keskellä yötä kasarmia kohti aina laukauksiin jotka surmasivat Klyanin”, Kansainvälisen Toimittajat ilman rajoja -järjestön Euroopan ja Keski-Aasian toimituksen päällikkö Johann Bihr sanoi.

Donetskin alueellinen syyttäjänvirasto ja Venäjän viranomaiset ovat käynnistäneet rinnakkaiset tutkimukset tapauksen johdosta. Myös Donetskin kansantasavallan syyttäjänvirasto tutkii tapausta.

Kaksi viikkoa sitten kaksi venäläistä journalistia, reportteri Igor Kornelyuk ja ääniteknikko Anton Voloshin, saivat surmansa kranaatinheittimen iskussa itäisellä Luhanskin alueella. Italialalinen valokuvaaja, Andrea Rocchelli ja hänen fikserinsä, tunnettu venäläinen ihmisoikeuksien puolustaja Andrei Mironov saivat surmansa toukokuussa kranaatinheittimen iskussa lähellä Sovianskia toukokuussa. Tämän vuoden ensimmäinen median kuolonuhri oli ukrainalainen toimittaja Vyacheslav Veremiy, joka ammuttiin Kiovassa 19. helmikuuta hänen raportoidessaan Maidan-aukion mielenosoituksista.

Surmansa saaneiden lisäksi yli 200 journalistia on loukkaantunut tai joutunut hyökkäyksen kohteeksi Ukrainassa tänä vuonna.

Lue lisää:

English

http://en.rsf.org/ukraine-russian-becomes-sixth-journalist-30-06-2014,46553.html

Français

http://fr.rsf.org/ukraine-un-sixieme-journaliste-tue-en-30-06-2014,46552.html