• Home »
  • Ajankohtaista »
  • Eritrea: Korkea-arvoisia eritrealaisia syytetään Ruotsissa rikoksista ihmisyyttä vastaan

Eritrea: Korkea-arvoisia eritrealaisia syytetään Ruotsissa rikoksista ihmisyyttä vastaan

Kansainvälinen Toimittajat ilman rajoja -järjestö on tyytyväinen päätökseen nostaa kanne Ruotsissa Eritrean presidenttiä Isaias Afewerkia sekä muita maan korkea-arvoisia hallinnon edustajia vastaan muun muassa rikoksista ihmisyyttä vastaan sekä kidutuksesta.

Syytteet liittyvät toimittaja Dawit Isaacin pidättämiseen Eritreassa syyskuussa 2001. Dawit Isaacilla on Ruotsin ja Eritrean kaksoiskansalaisuus. Isaac on ollut Eritreassa vangittuna vuodesta 2001 lähtien ilman, että hänelle olisi järjestetty oikeudenkäyntiä. Isaacia vastaan ei ole nostettu syytteitä eikä hänen ole annettu tavata asianajajaansa tai perhettään. Hänet on nähty edellisen kerran hengissä vuonna 2010. Isaacin kanssa samaan aikaan pidätetyistä 11 journalisteista seitsemän on kuollut vankeudessa.

Kanteen presidentti Afewerkia sekä muun muassa Eritrean ulkoministeriä Osman Salehia ja oikeusministeri Fawzia Hashimia vastaan nostivat kolme asianajajaa. Yksi heistä, Prisca Orsonneau, johtaa Kansainvälisen Toimittajat ilman rajoja –järjestön oikeudellista komiteaa.

Kanteen nostamisen mahdollisti Ruotsin 1. heinäkuuta muuttunut lainsäädäntö. Uusi laki mahdollistaa muun muassa sen, että Ruotsin oikeuslaitos voi käsitellä sotarikoksia ja rikoksia ihmisyyttä vastaan riippumatta siitä, missä tai kenen toimesta ne ovat tapahtuneet  antaen näin käytännössä Ruotsin oikeuslaitokselle tämänkaltaisten rikosten suhteen yleismaailmallisen tuomiovallan.

 

Lue lisää:

English

http://en.rsf.org/eritrea-eritrean-officials-accused-before-03-07-2014,46576.html

 

Français

http://rsf.org/erythree-les-autorites-erythreennes-03-07-2014,46575.html