• Home »
  • Ajankohtaista »
  • YK: Pääsy käsiksi mediaan ja informaatioon saatetaan jättää pois YK:n kehitystavoitteista

YK: Pääsy käsiksi mediaan ja informaatioon saatetaan jättää pois YK:n kehitystavoitteista

Yhdistyneet Kansakunnat laatii parhaillaan uusia kehitystavoitteita seuraamaan sen vuosituhattavoitteita. Tarkoituksena on muun muassa poistaa maailmasta köyhyys vuoteen 2030 mennessä. Uusia tavoitteita laativa avoin työryhmä järjestää viimeisen kokouksensa 14. – 18. heinäkuuta.

Mediaa ja informaatiota käsittelevä Tavoite 16 on joutunut kiivaan väittelyn ja vastustuksen kohteeksi erityisesti Venäjän, Kuuban ja Kiinan taholta. Tavoitteessa mainittu ihmisten oikeus saada informaatiota on vaarassa heikentyä tai hävitä kokonaan ja tulla korvatuksi epämääräisellä viittauksella sananvapauteen.

– Jos ihmisten oikeus informaatioon sekä vapaaseen, riippumattomaan ja pluralistiseen mediaan kirjattaisiin kehitystavoitteisiin, se antaisi historiallisen mahdollisuuden vaalia näitä periaatteita välttämättöminä sekä yksilön että yhteiskunnan kehitykselle. Tavoitteiden laatijoiden tulee muotoilla Tavoite 16 niin, että se takaa median vapauden ja yleisön pääsyn käsiksi informaatioon kestävällä ja konkreettisella tavalla, sanoo Kansainvälisen Toimittajat ilman rajoja -järjestön oikeudellisen komitean koordinaattori sekä Pariisin asianajajaliiton jäsen Prisca Orsonneau.

Lue lisää:

English

http://en.rsf.org/access-to-media-and-information-10-07-2014,46617.html 

Français

http://fr.rsf.org/l-acces-aux-medias-et-a-l-10-07-2014,46616.html