• Home »
  • Ajankohtaista »
  • Venäjä: Kaksi journalistia joutui vastakkain paikallisten viranomaisten kanssa Tsheljabinskissa

Venäjä: Kaksi journalistia joutui vastakkain paikallisten viranomaisten kanssa Tsheljabinskissa

Kansainvälinen Toimittajat ilman rajoja -järjestö on erittäin huolestunut toimittaja Valery Uskovin sekä toimittaja Vyacheslav Baidarikon oikeudenkäyntiin liittyvistä epäjohdonmukaisuuksista ja muista ongelmista. Uskov on ollut jo viisi kuukautta pidätettynä kun taas Baidariko on vapautettu oikeudenkäynnin ajaksi takuita vastaan.

Heidän oikeudenkäyntinsä jatkui perjantaina 11. heinäkuuta suljettujen ovien takana Zlatoustin kaupungissa Tsheljabinskin hallinnollisella alueella. Kyseessä ei ole ensimmäinen kerta kun Uskov on joutunut vaikeuksiin paikallisten viranomaisten kanssa. Toimittaja, joka kirjoittaa sanomalehti Pravda Goroda Zlatoustaan, johtaa lisäksi paikallista nationalistista liikettä.

Hän kirjoittaa säännöllisesti kunnanvaltuustosta, joka on hänen mukaansa korruptoitunut ja epäpätevä. Häntä syytettiin ekstremismistä 2011, jolloin hän vietti kaksi kuukautta pidätettynä ennen oikeudenkäyntiä. Lopulta hänet vapautettiin syytteistä. Nyt hänet on pidätetty uudelleen ja perjantaina 11.7. hän vastasi suljetussa kuulemisessa syytteisiin aseiden laittomasta hallussapidosta ja tappouhkauksista. Aiemmassa, 9. kesäkuuta järjestetyssä kuulemisessa toimittaja sanoi olevansa syytön ja sanoi, että todisteet häntä vastaan ovat tekaistuja.

Uskov ja Baidariko pidätettiin aseiden laittomasta hallussapidosta viime vuoden marraskuussa. Tuntematon henkilö lähetti heille tekstiviestin, jossa hän pyysi heitä tapaamiseen. Henkilö kertoi, että hänellä olisi arkaluontoisia tietoja Zlatoustin kaupunginjohtajasta. Tietojen sijaan toimittajat löysivät kuitenkin laukun, jossa oliaseita. Paikalla jo valmiiksi olleet poliisit pidättivät heidät heti.

Vaikka poliisien tiedossa on valeilmiantajan puhelinnumero, he eivät ole yrittäneet tunnistaa häntä.

– Toimittajien pidätyksen olosuhteet ja oikeudenkäynnin menettelytavat ovat todella epäilyttäviä ja viittaavat siihen, että tapaus on sepitetty toimittajien hiljentämiseksi. Syytettyjen ja paikallisten viranomaisten välisten kiistojen vuoksi tapaus pitäisi käsitellä muualla. Lisäksi pitäisi järjestää lisätutkinta, jotta totuus tapauksesta saataisiin selville. Valery Uskov on välittömästi vapautettava takuita vastaan ja puolustuksen esittämät väitteet oikeudenkäynnin epäselvyyksistä on tutkittava, Kansainvälisen Toimittajat ilman rajoja -järjestön Itä-Euroopanja Keski-Aasian osastonjohtaja Johann Bihr sanoi.

Lue lisää:

English

http://en.rsf.org/russia-two-journalists-fall-foul-of-local-11-07-2014,46625.html

Français

http://fr.rsf.org/russie-deux-journalistes-dans-le-11-07-2014,46624.html