• Home »
  • Ajankohtaista »
  • Venäjä: Uusi ankara lainsäädäntö uhkaa internetin vapautta ja median monimuotoisuutta

Venäjä: Uusi ankara lainsäädäntö uhkaa internetin vapautta ja median monimuotoisuutta

Venäjä jatkaa ankarien lakien kehittämistä valtavalla nopeudella. Presidentti Vladimir Putin allekirjoitti heinäkuun 8. päivä joukon lakeja, jotka oli viety kiireellisesti duuman läpi. Lait heikentävät entisestään tiedonvapautta lisäämällä hallituksen kontrollia internetiä kohtaan ja uhkaamalla suoraan maksu-tv-kanavia.

– Hyväksymällä nämä tuoreimmat ankarat lait ilman todellista keskustelua ja kunnioittamatta sen omia menettelytapoja duuma on jälleen osoittanut täydellistä halveksuntaa Venäjän kansaa sekä parlamentin todellista roolia kohtaan, Kansainvälisen Toimittajat ilman rajoja -järjestön Itä-Euroopan ja Keski-Aasian osaston johtaja Johann Bihr sanoi.

– Näiden lakien hyväksyminen jatkaa jo kaksi vuotta kestänyttä trendiä ja tulee aikana, jolloin informaation kontrolli on Ukrainan konfliktin ytimessä. Nämä lait muodostavat vakavan hyökkäyksen median monimuotoisuutta, internetin vapautta sekä perustuslaillista sananvapautta vastaan, Bihr jatkoi.

Mainostaminen tullaan kieltämään maksu-tv-kanavilla sekä muilla kanavilla, jotka ovat salattuja niin, että niiden signaali täytyy dekoodata erikseen. Tv-alan lähteiden mukaan kielto tulee vaarantamaan noin puolet 300 kanavasta, joita se koskettaa.

Virallinen perustelu mainoskiellolle on se, että sillä taataan tasapuolinen kilpailuasetelma maksu-tv:n ja ilmaisten kanavien kesken. Perustelussa ei kuitenkaan ole järkeä, koska johtavat ilmaiset tv-kanavat eivät saa tuloja tilaajilta, vaan valtio tukee niitä voimakkaasti ja niiden hallussa on jo 97 prosenttia mainosmarkkinoista.

Koska suuret johtavat tv-kanavat kuten Rossiya, pervy Kanal sekä NTV ovat pääosin Kremlin hallinnassa, maksu-tv-kanavien odotettavissa oleva vähentyminen vaarantaa sen, mitä Venäjän television monimuotoisuudesta on jäljellä.

Myös internetin käyttöön vaikuttavia uusia lakeja hyväksyttiin. Esimerkiksi Krimin Venäjään liittämisen kritisointi voi tulla hyvin kalliiksi. Julkiset vetoomukset Venäjän alueellisen koskemattomuuden rikkomiseksi oli kriminalisoitu jo joulukuussa 2013. Nyt 4. heinäkuuta hyväksytyssä lisäyksessä maksimituomiota on korotettu neljään vankeusvuoteen tai viiteen vuoteen, mikäli vetoomus tehdään mediassa tai internetissä.

Lisäksi median sääntelyviranomainen Roskomnadzor on hankkinut hiljattain ohjelman, joka käyttää hakusanoja etsiessään automaattisesti potentiaalisesti ongelmallista ääriliikkeisiin viittaavaa sisältöä nettisivuilta. Koska Venäjän ääriliikkeitä koskeva lainsäädäntö on muotoiltu hyvin väljästi, se mahdollistaa kriitikoiden hiljentämisen poliittisessa tarkoituksessa ja kannustaa itsesensuuriin.

 

Lue lisää:

English

http://en.rsf.org/russia-new-draconian-legislation-against-21-07-2014,46664.html

По-русски

http://fr.rsf.org/IMG/pdf/novaya_volna_repressivnyh_zakonov_21-07-2014-2.pdf

Français

http://fr.rsf.org/russie-nouvelle-vague-de-lois-repressives-21-07-2014,46663.html