Ukraina: Toimittajia kielletty raportoimasta Donetskin alueen taisteluista

Kansainvälinen Toimittajat ilman rajoja -järjestö tuomitsee itsenäiseksi julistautuneen Donetskin Kansantasavallan asetuksen, joka estää median raportoimisen taisteluista alueella. Asetuksen on allekirjoittanut 21. heinäkuuta Donetskin Kansantasavallan ”puolustusministeri” Igor Stralkov ja se on aiheuttanut toimittajien mielivaltaisia pidätyksiä alueella.

Asetus kieltää ”toimittajia, kuvaajia ja kameramiehiä  oleskelemasta taistelualueilla tai sotilaskohteiden lähistöllä” taisteluiden aikana.

Asetuksessa kielletään myös valokuvien ja videoiden ottaminen sekä ääninauhoitukset näillä alueilla. Asetuksen mukaan sen tarkoitus on ”suojella toimittajia”.

– Toimittajien raportointi Itä-Ukrainan konfliktialueelta on olennaisen tärkeää yleisön tiedonsaannin kannalta, Kansainvälisen Toimittajat ilman rajoja –järjestön Itä-Euroopan ja Keski-Aasian osaston johtaja Johann Bihr sanoi.

– Tarve suojella journalisteja ei oikeuta täydellistä sensuuria sotilasoperaatioita koskien. Asetuksen epämääräinen muotoilu antaa ymmärtää, että sitä käytetään valikoivasti ja että pidätykset tulevat lisääntymään, koska Donetskin Kansantasavalta haluaa lisätä mediakontrolliaan, Bihr sanoi.

Toimittajien mielivaltaiset pidätykset ja katoamiset ovat jälleen kasvussa Itä-Ukrainassa. Kansainvälinen Toimittajat ilman rajoja–järjestö on huolestunut tilanteesta ja vetoaa jälleen kaikkiin osapuoliin, jotta nämä sallisivat toimittajien työskentelyn ja vapauttaisivat kaikki kiinni otetut toimittajat.

CNN:lle työskennellyt freelancer-toimittaja ja fikseri Anton Skiba siepattiin kapinallisjoukkojen toimesta Donetskissa 22. heinäkuuta. Hän on ilmeisesti edelleen kiinni otettuna separatistien tukikohdassa.

Puolalainen toimittaja Piotr Andrusieczko pidätettiin lyhyeksi aikaa hänen ottaessaan valokuvia rautatieasemasta Donetskissa 22. heinäkuuta. Kuulustelujen aikana kapinalliset sanoivat, että heillä on käsky pidättää kaikki ulkomaalaiset toimittajat. Hänen käskettiin hankkia lupa toiminnalleen heidän johtajaltaan mikäli hän haluaisi jatkaa työskentelyään.

Noin kymmenen ulkomaalaista toimittajaa pidätettiin Donetskin ruumishuoneen ulkopuolella 19. ja 20. heinäkuuta heidän raportoidessaan lennon MH17 tuhoutumisesta. Brittiläinen freelancer-journalisti ja bloggaaja Graham Phillips katosi 22. heinäkuuta raportoidessaan rajuista taisteluista lähellä Donetskin lentokenttää.

Lue lisää:

English

http://en.rsf.org/ukraine-journalists-banned-from-covering-24-07-2014,46698.html

Français

http://fr.rsf.org/ukraine-les-journalistes-ont-interdiction-24-07-2014,46697.html