Valko-Venäjä: Bloggaajan poika tuomittiin kolmeksi vuodeksi arestiin

Kansainvälinen Toimittajat ilman rajoja -järjestö tuomitsee Alyaksei Zhalnoulle Babruiskissa langetetun kolmen vuoden arestituomion.

Järjestön mukaan kyse on oikeuslaitoksen harjoittamasta häirinnästä, joka on kohdistettu hänen isäänsä, Aleh Zhalnouta vastaan. Zhalnou on paikallista poliisilaitosta kritisoiva bloggaaja.

Mikäli tuomio pysyy voimassa valituksesta huolimatta Alyaksei Zhalnou jouttuu viettämäään kolme vuotta pidätyskeskuksessa, jossa hän joutuu nukkumaan yöt, käyden keskuksen ulkopuolella töissä päivisin. Lisäksi hänet tuomittiin 50 miljoonan ruplan (3 600 euron) sakkoihin.

Alyaksei Zhalnou todettiin oikeudessa syylliseksi poliisin lyömiseen poliisiasemalla 4. syyskuuta 2013 syntyneen tappelun aikana. Alyaksei Zhalnou löi poliisia, kun poliisit laittoivat hänet ja hänen isänsä käsirautoihin ja hakkasivat heitä. Kaksikko oli pidätetty, kun he kuvasivat liikennepoliisin autoja, jotka oli laittomasti pysäköity suojatielle. Poliisit vapauttivat heidät muutaman tunnin kuluttua mutta pitivät videomateriaalin, jota he olivat kuvanneet.

– Koska viranomaiset eivät ole pystyneet hiljentämään Aleh Zhalnouta, he ovat ottaneet hänen poikansa tähtäimeensä, kansainvälisen Tomittajat ilman rajoja –järjestön Itä-Euroopan ja Keski-Aasian osaston johtaja Johann Bihr sanoi.

– Olemme pahoillamme tästä tuomiosta, joka jättää paikalliset poliisit rankaisematta ja kehotamme tuomioistuinta kumoamaan sen, Bihr sanoi.

Valko-Venäjä on sijalla 157 kansainvälisen Toimittajat ilman rajoja -järjestön laatimassa 180 maata kattavassa lehdistönvapausindeksissä.

 

Lue lisää:

English

http://en.rsf.org/belarus-blogger-s-son-sentenced-to-three-24-07-2014,46696.html

Français

http://fr.rsf.org/belarus-le-fils-d-un-blogueur-local-24-07-2014,46695.html