Herra Sisi, vapauttakaa Egyptissä vangitut Al-Jazeeran toimittajat!

Kuukausi sitten, 23. kesäkuuta, tuomioistuin Kairossa tuomitsi kolme Al-Jazeeran toimittajaa vankeuteen.

Australialainen Peter Greste, Egyptin ja Kanadan kaksoiskansalainen Mohamed Adel Fahmy sekä egyptiläinen Baher Mohamed tuomittiin vankeustuomioihin, joiden pituus vaihtelee seitsemästä kymmeneen vuoteen. Samanlaisia tuomioita langetettiin 17 muullekin syytetylle, 11 heistä poissaolevina. Kolme viimeksi mainituista oli ulkomaalaisia journalisteja.

Egyptiläiset toimittajat tuomittiin ”terroristijärjestöön” (Muslimiveljeskunta) kuulumisesta sekä ”Egyptin imagon tahraamisesta”. Ulkomaalaiset toimittajat tuomittiin ”väärennettyjen tietojen” levittämisestä. Todellisuudessa hallitus ei pitänyt Al-Jazeeran uutisoinnista.

Allekirjoita tämä vetoomus, koska toimittajien ei pitäisi olla vankilassa työnsä tekemisestä!

Poliittisesti organisoitu oikeudenkäynti oli tyypillinen totalitaarinen ylilyönti hallitukselta, joka talloo tammikuussa käyttöön otettua perustuslakia. Toukokuussa presidentiksi valitun puolustusvoimien ylipäällikön Abdel Fattah al-Sisin pitäisi olla perustuslain takaaja. Sen sijaan hän murskaa perusoikeuksia, kuten sananvapautta ja tiedonvälityksen vapautta. Kehotamme presidentti Sisiä tekemään kaiken hänen vallassaan olevan, jotta nämä toimittajat vapautettaisiin keinolla millä hyvänsä.

Allekirjoita tämä vetoomus, koska uutta perustuslakia ja oikeusvaltion periaatteita pitää kunnioittaa!

Presidentti Mohamed Mursin heinäkuussa 2013 tapahtuneen syrjäyttämisen jälkeen kuusi toimittajaa on saanut surmansa heidän työnsä takia, eikä ketään ole rangaistu heidän surmistaan. Ainakin 65 toimittajaa on pidätetty ja mediaorganisaatioita on sensuroitu tai lakkautettu kokonaan. Monet toimittajat ovat vankilassa odottamassa oikeudenkäyntiä.

Allekirjoita tämä vetoomus koska tiedonvälityksen vapauden ei pidä joutua vangiksi kahden kilpailevan ryhmittymän välille!

Tammikuussa 2011 alkaneen vallankumouksen alusta saakka toisiaan seuranneet hallitukset ovat yrittäneet kontrolloida ja hiljentää median toimintaa. Egypti on sijalla 159 kansainvälisen Toimittajat ilman rajoja -järjestön 180 maata kattavassa lehdistönvapausindeksissä.

Auta meitä puolustamaan tiedonvälityksen vapautta Egyptissä!

Lue lisää:

English

http://rsf.org/petitions/egypt/petition.php?lang=en

Français

http://rsf.org/petitions/egypt/petition.php?lang=fr