Ukraina: Puolalainen journalisti haavoittui pahasti Luhanskin lähellä

Ukrainalaiselle EspressoTV:lle työskentelevä puolalainen toimittaja Bianka Zalewska haavoittui pahasti 27. heinäkuuta matkustaessaan ukrainalaisten sotilaiden kanssa Luhanskin alueelle. Ajoneuvo, jossa Zalewska matkusti, joutui tulituksen kohteeksi ja kaatui katolleen. Hän sai vammoja selkärankaansa, alaselkäänsä ja solisluuhunsa.

Zalewska tutkittiin lähimmässä sairaalassa ja kuljetettiin sitten helikopterilla Harkovaan, jossa hänen solisluunsa leikattiin. 28. heinäkuuta lääkärit kuvailivat hänen tilaansa ”vakaaksi, mutta vakavaksi”. Puolan Ukrainan suurlähettiläs sanoi, että Zalewska siirretään Kiovaan tarkempiin tutkimuksiin.

Ukraina: Vapautus ja karkotus

Kansainvälinen Toimittajat ilman rajoja -järjestö on tyytyväinen CNN:n fikserinä työskennelleen ukrainalaisen toimittajan Anton Skiban sekä Russia Todaylle usein töitä tekevän brittiläisen bloggaajan Graham Phillipsin vapauttamisiin.

Ukrainan hallitusta vastaustavat kapinalliset vapauttivat Skiban 26. heinäkuuta. Hän oli ollut kiinni otettuna 22. heinäkuuta lähtien. Skiba kertoi, että hänet oli pakotettu lukemaan vääriä todistuslausuntoja videokameran edessä.

  1. heinäkuuta kadonnut Phillips puolestaan vietiin Puolan rajalle ja karkotettiin Ukrainan turvallisuuspalvelun toimesta 25. heinäkuuta. Ennen sitä Ukrainan viranomaiset olivat kiistäneet pitävänsä Phillipsiä kiinni otettuna. Phillipsiä kiellettiin saapumasta Ukrainaan kolmeen vuoteen.