• Home »
  • Ajankohtaista »
  • Australia: WikiLeaks paljasti tuomioistuimen asettaman merkittävän ilmaisukiellon Australiassa

Australia: WikiLeaks paljasti tuomioistuimen asettaman merkittävän ilmaisukiellon Australiassa

Australialainen tuomioistuin on asettanut maan kansallisen edun yleisen edun edelle aasialaisiin poliitikkoihin liittyvässä tapauksessa. Wikileaks on paljastanut oikeuden asettaman laajan ilmaisukiellon, joka koskee kaikkia Australian kansalaisia ja maan mediaa.

Kesäkuun 19. päivä Victorian osavaltion korkeimman oikeuden päätös kieltää muun muassa ”kansallisen turvallisuuden” nimissä useita Aasian maiden johtajia koskevan väitetyn lahjustapauksen käsittelyn tiedotusvälineissä. Kielto on voimassa viiden vuoden ajan.

Kielto koskee tapausta, jossa 17 ulkomaalaisen poliitikon, heidän joukossaan muun muassa Vietnamin presidentti Truong Tan San ja Malesian pääministeri Najib Razak, epäillään sekaantuneen suureen lahjusvyyhtiin.

Samaan tapaukseen on sekaantunut myös useiden sellaisten pankkien korkeita johtohenkilöitä, joilla on puolestaan yhteyksiä Australian keskuspankkiin. Ilmaisukielto on niin laaja, että Australian tiedotusvälineet ja toimittajat eivät saa edes mainita koko tapauksen olemassaoloa.

– Tämän ilmaisukiellon perusteita ei voida hyväksyä, eivätkä ne voi oikeuttaa tällaista täydellistä sensuuria, joka koskee kaikkia uutis- ja informaation tuottajia, sekä journalisteja että tavallisia kansalaisia, sanoi Kansainvälisen Toimittajat ilman rajoja -järjestön Aasian ja Tyynenmeren alueen osaston johtaja Benjamin Ismail.

– Kehotamme viranomaisia asettamaan yleisen edun kansallisen edun edelle ja palauttamaan läpinäkyvyyden tämän tapauksen suhteen kumoamalla tämä oikeuden päätös viipymättä, Ismail sanoi.

 

Lue lisää:

English

http://en.rsf.org/australia-wikileaks-reveals-sweeping-30-07-2014,46727.html

Français

http://fr.rsf.org/australie-wikileaks-devoile-un-ordre-de-30-07-2014,46726.html