Venäjä: Riippumaton journalisti murhattu Kabardi-Balkariassa

Kansainvälinen Toimittajat ilman rajoja -järjestö lähettää syvän osanottonsa Timur Kuashevin perheelle ja kollegoille. Toimittaja ja ihmisoikeuksien puolustaja Kuashev löydettiin perjantaina 1.8. surmattuna Kabardi-Balkarian pääkaupungin Naltšikin esikaupunkialueelta.

Kabardi-Balkaria on Venäjän federaatioon kuuluva autonominen tasavalta. Kuashev työskenteli Venäjän Kaukasuksen alueen asioista raportoivan aikakauslehti Doshin Naltšikin kirjeenvaihtajana.

– Kuashevin kuolema on jälleen uusi muistutus siitä kohtuuttomasta hinnasta, jota riippumaton journalismi maksaa tietyissä Venäjän Kaukasuksen tasavalloissa, Kansainvälisen Toimittajat ilman rajoja -järjestön Itä-Euroopan ja Keski-Aasian osaston johtaja Johann Bihr sanoi.

– Viranomaiset eivät reagoineet riittävästi hänen saamiinsa tappouhkauksiin. Tapauksesta on suoritettava täydellinen ja riippumaton tutkinta – jos tarpeellista, Kabardi-Balkarian ulkopuolisten tahojen toimesta – jotta murhan suorittajat ja alkuunpanijat saadaan vastuuseen.

Kuashevin ruumis löydettiin perjantaina iltapäivällä metsästä Khasanian esikaupunkialueen läheltä. Ruumiista ei alustavien tietojen mukaan löytynyt näkyviä väkivallan merkkejä. Kuolinsyyn selvittämiseksi suoritetaan ruumiinavaus. Kuashev oli kadonnut edellisenä iltana ja aikakauslehti Doshin mukaan hänet oli ilmeisesti siepattu kotoaan.

Kuashev oli raportoinut muun muassa väärinkäytöksistä, joihin turvallisuusjoukot syyllistyivät terrorismin vastaisten operaatioidensa yhteydessä.

Kuashev oli saanut tappouhkauksia jo vuosien ajan. Huhtikuussa 2013 hän julkaisi turvallisuusjoukoille ja ihmisoikeusjärjestöille osoitetun avoimen kirjeen, jossa hän kertoi pelkäävänsä henkensä puolesta.

 

Lue lisää:

English

http://en.rsf.org/russia-independent-journalist-murdered-in-01-08-2014,46745.html

Français

http://fr.rsf.org/russie-un-journaliste-independant-01-08-2014,46744.html