Turkki – internetin vihollinen?

Yhdeksäs vuosittainen Internet Governance Forum järjestetään Istanbulissa 2. – 5.9.2014. Kansainvälinen Toimittajat ilman rajoja -järjestö (Reporters Without Borders) osallistuu tapahtumaan, tuomitsee lisääntyvät sananvapauden loukkaukset Turkissa ja kertoo, miksi informaatiovapauden tulisi olla jokaisen internethallintomallin perusta.

YK:n suojeluksessa toimivan vuosittaisen IGF-foorumin tarkoituksena on tarjota puolueeton areena, jossa hallitukset, yksityinen sektori ja kansalaisyhteiskunnan edustajat voivat keskustella internethallinnon järjestäytymisestä. Tunisia Agendan 72. kappaleen mukaan IGF:n tavoitteena on tunnistaa vapautta uhkaavat tekijät, jotta niihin voidaan reagoida asianmukaisissa päätöselimissä ja tarpeen tullen myös julkisilla areenoilla sekä tehdä kansainvälisiä suosituksia.

Tämän mandaatin myötä kansainvälinen Toimittajan ilman rajoja -järjestö haluaa nostaa Istanbulissa järjestettävässä IGF:n tapahtumassa esille Turkin hallinnon hyökkäykset internetin vapautta kohtaan.

Yhdessä Amnesty Internationalin, Human Rights Watchin, Turkin journalistijärjestön (TGC) ja Turkin vaihtoehtoisen  informaatiojärjestön (Alternatif Bilisim Dernegi) kanssa Toimittajat ilman rajoja -järjestö järjestää uutiskonferenssin Istanbulissa 4. syyskuuta tuodakseen Turkin heikentyneen tiedonvapaustilanteen IGF:n agendalle. Lisäksi järjestö ottaa osaa The Alternative Informatics Association -järjestön keskustelutilaisuuteen (Internet Ungovernance Forum).

Turkin valtio on kallistumassa totalitarismin suuntaan maan presidentti Recep Tayyip Erdoganin hallinnossa, ja informaatiolakiin helmikuussa 2014 voimaan astuneen lisäyksen johdosta Turkin ylähuoneen ote tiedonvälityksestä on entistä tiukempi. Maaliskuussa 2014 maassa estettiin Twitterin ja YouTuben toimintaa. Turkin lisäksi sosiaalisen median kanavien toimintaa on estetty pysyvästi ainakin Kiinassa, Iranissa, Vietnamissa, Pakistanissa ja Pohjois-Koreassa.

 

Lue lisää:

English

http://en.rsf.org/turquie-turkey-enemy-of-the-internet-28-08-2014,46856.html

Français

http://fr.rsf.org/turquie-la-turquie-ennemie-d-internet-28-08-2014,46855.html