Tunisia: Tunisia tiukentaa otettaan tiedotusvälineistä

Tunisian väliaikaishallitus on kiristänyt otettaan tiedotusvälineistä syksyllä maassa järjestettävien presidentinvaalien ja parlamenttivaalien alla. Asiasta kertoo uutiskanava Al-Jazeera.

Kesän väkivaltaisuuksien jälkeen perustettu hallituksen kriisiryhmä päätti sulkea tiedotusvälineitä sekä moskeijoita, joiden väitettiin levittävän vihapuhetta ja yllyttävän väkivaltaan.

Al-Jazeeran mukaan päätös on saanut ristiriitaisen vastaanoton ihmisoikeusaktivisteilta sekä media-asiantuntijoilta.

– Järjestöni ymmärtää, että tämänhetkinen epätavallinen turvallisuustilanne vaatii hallitusta suojelemaan kansalaisiaan ja puolustamaan kansallisia etujamme, mutta nykyinen terrorisminvastainen operaatio heikentää niitä perusoikeuksia, jotka voitimme siirtymäkauden aikana, emmekä voi taistella terrorismia vastaan rikkomalla ihmisoikeuksia ja kansainvälisiä sopimuksia, Tunisian oikeuslaitoksen riippumattomuutta valvovan järjestön johtaja Ahmed Rahmouni sanoi Al-Jazeeralle.

Tunisian lehdistönvapauden keskuksen edustaja Fahem Boukaddous sanoi, että hallituksen päätös sulkea tiedotusvälineitä on uhka sille edistykselle, jota Tunisian sananvapaudessa on tapahtunut sen jälkeen, kun maan pitkäaikainen diktaattori Zine el-Abidine Ben Ali syrjäytettiin vuonna 2011 tapahtuneessa vallankumouksessa.

Hallituksen erikoisryhmän päätöksen mukaan radioasema Nour FM ja satelliittikanava Al-Insen tullaan sulkemaan.

– Tämä päätös on laiton, epäreilu ja sattumanvarainen. Meillä ei ole koskaan aiemmin ollut ongelmia hallituksen kanssa. Keskustelemme suoraan uskonnollisten asioiden ministeriön kanssa, käymme heidän seminaareissaan ja konferensseissaan ja meillä on juontajia, jotka ovat imaameja ja päätöksentekijöitä ministeriössä, Al-Insenin journalisti Said Jaziri kertoi Al-Jazeeralle.

Toistaiseksi päätöstä ei ole vielä laitettu täytäntöön ja Al-Insen lähettää yhä ohjelmaa. Pääministerin lehdistöavustaja Mofdi Mseddi sanoi, että sulkemispäätöstä ei ole kuitenkaan muutettu.