• Home »
  • Ajankohtaista »
  • Venäjä: Toimittaja pidätettiin hänen haastateltuaan Siperian itsehallinnon puolestapuhujaa

Venäjä: Toimittaja pidätettiin hänen haastateltuaan Siperian itsehallinnon puolestapuhujaa

Kansainvälinen Toimittajat ilman rajoja -järjestö tuomitsee siperialaisen journalistin ja bloggaajan Dmitry Shipilovin 10. syyskuuta tapahtuneen pidätyksen.

Hänet pidätettiin Moskovan lähellä vain muutama tunti sen jälkeen, kun sanomalehdessä oli julkaistu hänen kirjoittamansa artikkeli, jossa haastateltiin Siperian itsehallinnon puolestapuhujaa.

Virallisesti Shipilovin pidätyksen syy oli vuodelta 2012 juontuvaan oikeusjuttuun liittyvä vankeustuomio, mutta kaikki merkit viittaavat siihen, että hänen pidätyksellään oli poliittiset vaikuttimet ja siihen vaikutti hänen tekemänsä haastattelu.

Shipilov kirjoittaa siperialaisesta Kemerovon alueesta Novy Kuzbass -sanomalehteen. Hänet tunnetaan paikallisten viranomaisten kritisoimisesta.

Kun Shipilov ei puhunut mitään kuulusteluissa 24 tuntiin, viranomaiset sanoivat hänen pidätyksensä johtuvan siitä, ettei hän ole suorittanut kolmen kuukauden vankeustuomiotaan, jonka hän sai ”loukattuaan työskentelyllään valtion virkailijaa”. Kyseinen valtion virkailija on Kemerovon kuvernööri Aman Tuleyev, josta Shipilov kirjoitti blogissaan.

Shipilovin kollegoiden mukaan hänen pidätyksensä tapahtui heti sen jälkeen, kun Novy Kuzbass oli julkaissut hänen haastattelunsa Artyom Loskutovista.
Loskutov on paikallinen taiteilija ja hän johti suunnitelmia järjestää ”marssi Siperian federalisoimiseksi”. Marssin järjestäjät halusivat alueelle lisää autonomiaa ja lisää mahdollisuuksia vaikuttaa siihen mihin Siperian öljyvaroja käytetään. Federalisointi-sanalla viitattiin marssin yhteydessä ironisesti Moskovan vaatimuksiin Ukrainan federalisoimisesta.

Viranomaiset kuitenkin estivät marssin järjestämisen ja tukahduttivat kaiken sitä koskevan uutisoinnin mediassa ja internetissä.

-Toimittajan tuomitseminen vankeuteen sen vuoksi että hän on ”loukannut valtion virkailijaa” tarkoittaa uhkailua koko media-alaa kohtaan eikä sitä voida hyväksyä, sanoi Kansainvälisen Toimittajat ilman rajoja -järjestön Itä-Euroopan ja Keski-Aasian osaston johtaja Johann Bihr.

Lue lisää:

English