• Home »
  • Ajankohtaista »
  • Turkki: Erdoganin henkivartijat hyökkäsivät kahden turkkilaisen journalistin kimppuun New Yorkissa

Turkki: Erdoganin henkivartijat hyökkäsivät kahden turkkilaisen journalistin kimppuun New Yorkissa

Kaksi Yhdysvalloissa työskentelevää turkkilaista sanomalehtitoimittajaa joutuivat Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoganin henkivartijoiden sanallisen ja fyysisen hyökkäyksen kohteeksi. Välikohtaus tapahtui kadulla ja hotellissa, jossa Erdogan tapasi Yhdysvaltain varapresidentin Joe Bidenin 25. syyskuuta.

Toimittajat olivat Today’s Zaman -lehden Adam Yavuz Arslan sekä Bugün -lehden Ali Halit Aslan. Molemmat sanomalehdet ovat kriittisiä Erdoganin hallitusta kohtaan.

Adam Arslanin mukaan presidentin veljenpoika Ali Erdogan, joka kuuluu presidentin turvallisuudesta vastaavaan ryhmään, hääti hänet hotellista erään presidentin neuvonantajan käskystä. Kun Arslan oli kadulla, kaksi muuta Erdoganin ryhmään kuuluvaa henkilöä uhkaili häntä. ”Olemassaolosi on rikos”, yksi heistä sanoi hänelle. Sen jälkeen kaksi tuntematonta henkilöä hyökkäsi Arslanin kimppuun hotellin edessä olevalla kadulla.

Toinen toimittaja, Yhdysvaltain ja Turkin kaksoiskansalaisuuden omaava Ali Aslan, pakotettiin myös poistumaan hotellista Erdoganin henkivartijoiden toimesta. Paikallinen poliisi joutui suojelemaan Aslania tilanteessa.

– Me tuomitsemme tämän kahteen turkkilaiseen toimittajaan Yhdysvaltain maaperällä kohdistuneen presidentti Erdoganin henkivartijoiden suorittaman hyökkäyksen. On mahdotonta hyväksyä, että Turkin hallituksen edustajilla ei ollut tunnontuskia käydä kahden toimittajan kimppuun heidän kotimaansa ulkopuolella tärkeän kahdenkeskisen neuvottelun aikana. Tämä osoittaa, että Turkin viranomaiset ovat ottaneet aiempaa kovemman linjan median suhteen, Kansainvälisen Toimittajat ilman rajoja -järjestön ohjelmajohtaja Lucie Morillon sanoi.

– Kansainvälinen Toimittajat ilman rajoja -järjestö vaatii Turkin viranomaisia rankaisemaan näitä henkilöitä, jotka estivät väkivalloin toimittajia tekemästä työtään, Morillon sanoi.

Lue lisää:

English

http://en.rsf.org/turkey-erdogan-bodyguards-attack-two-27-09-2014,47037.html

Français

http://fr.rsf.org/turquie-deux-journalistes-molestes-par-les-27-09-2014,47036.html