• Home »
  • Ajankohtaista »
  • Turkki: Toimittaja tuomittiin ehdolliseen vankeusrangaistukseen epäoikeudenmukaisessa oikeudenkäynnissä

Turkki: Toimittaja tuomittiin ehdolliseen vankeusrangaistukseen epäoikeudenmukaisessa oikeudenkäynnissä

Istanbulin rikostuomioistuin tuomitsi 23.9.2014 Erol Özkorayn, yhden Turkin johtavista riippumattomista toimittajista, 11 kuukauden ja 20 päivän ehdolliseen vankeusrangaistukseen. Tuomion mukaan Özkoray oli halventanut presidentti Recep Tayyip Erdogania kirjassaan ”The Gezi Phenomenon” – ”Gezi-ilmiö”. Maaliskuussa alkanut oikeudenkäynti toteutettiin täysin sääntöjenvastaisesti, sillä Özkoray tai hänen asianajajansa ei ollut läsnä, kun tuomio langetettiin. Özkorayn kirja kertoi Vallatkaa Gezi-puisto -protestiliikkeestä, jonka poliisi murskasi 2013 kesällä.

Özkorayn kirjassa oli kuvattu useita Erdoganin vastaisia graffiteja, joita protestien aikaan piirrettiin. Graffiteissa oli iskulauseita kuten ”Älä ole aasi, kuuntele kansaa”, ”Olet häpäisty, eroa” sekä ”Tayyip, ei ole sinun vikasi että synnyit.”

Özkorayn mukaan graffitit tuli säästää kollektiiviseen muistiin varsinkin, koska kahdeksan ihmistä sai surmansa ja kymmenentuhatta loukkaantui poliisin käytettyä toistuvasti väkivaltaa protestien hajottamiseen.

– Özkorayn tuomio on suunniteltu lähettämään selkeä viesti Turkin kansalaisyhteiskunnalle. Viranomaiset ovat tehneet Özkoraysta esimerkin pelotellakseen kaikkia niitä, jotka aikovat seurata hänen jalanjäljissään. Langettamalla epäoikeudenmukaisessa oikeudenkäynnissä tämän suhteettoman tuomion hallinto on vahvistanut päätöstään laittaa kaikki sen vastustajat Turkin yhteiskunnassa kuriin, Kansainvälisen Toimittajat ilman rajoja -järjestön Itä-Euroopan ja Keski-Aasian osaston johtaja Johann Bihr sanoi.

Lue lisää:

English: http://en.rsf.org/turquie-journalist-gets-suspended-jail-24-09-2014,47010.html

Türkçe: http://fr.rsf.org/IMG/pdf/rsf_erolozkoray_tr-2.pdf

Français: http://fr.rsf.org/turquie-un-journaliste-condamne-pour-24-09-2014,47009.html