• Home »
  • Ajankohtaista »
  • Libya: ”Etkö näe enää uutisia Libyasta?” Kansainvälisen Toimittajat ilman rajoja -järjestön uusi kampanja

Libya: ”Etkö näe enää uutisia Libyasta?” Kansainvälisen Toimittajat ilman rajoja -järjestön uusi kampanja

unnamed

Kolme vuotta sen jälkeen kun Gaddafin hallinto kaatui 23. lokakuuta 2011, Kansainvälinen Toimittajat ilman rajoja -järjestö käynnistää kampanjan tietoisuuden herättämiseksi toimittajien ja uutisvälineiden vainosta Libyassa.

Libyan vallankumouksen päättymisen jälkeen tapaukset, joissa journalistit ovat joutuneet hyökkäysten kohteeksi, ovat lisääntyneet ja median toiminta yhä kaoottisemmassa ympäristössä on muuttunut entistä vaikeammaksi.

Poliittisen ja sotilaallisen anarkian keskellä  kenraali Gaddafin syrjäyttämisen jälkeen herännyt toivo on muuttunut uudeksi synkäksi jaksoksi Libyan historiassa. Sekä ammattijournalistit että ei-ammattilaiset ovat joutuneet tämän epävakauden pääasiallisiksi uhreiksi. Heitä vainotaan, heidän kimppuunsa hyökätään ja heitä jopa murhataan.

Journalistit joutuvat suureen vaaraan raportoidessaan Libyan jatkuvasta kuohunnasta, lukuisten aseellisten joukkioiden

suorittamista ihmisoikeusloukkauksista tai vain kertomalla jonkun tietyn tahon sotilaallisesta kehityksestä tai poliittisesta kannasta. Kameran tai lehdistökortin kantaminen vaatii nyt Libyassa huomattavaa rohkeutta.

Vastauksena tähän hälyttävään tilanteeseen Kansainvälinen Toimittajat ilman rajoja -järjestö käynnistää visuaalisen kampanjan, jonka on suunnitellut mainostoimisto JWT Tunis ja joka on saatavilla arabiaksi, ranskaksi ja englanniksi. Kampanjan tarkoituksena on painottaa

Libyassa työskentelevien toimittajien kammottavaa ahdinkoa. Kuvassa nähdään fiktiivinen journalistin murhapaikka ja sanat: ”Etkö näe enää uutisia Libyasta? Hän kuitenkin yritti.” Kampanjan tarkoituksena on saada tavalliset ihmiset tietoisiksi siitä mitä toimittajille tapahtuu Libyassa.

Libyan vallankumouksen jälkeen Kansainvälinen Toimittajat ilman rajoja on kirjannut seitsemän murhaa, 37 sieppausta ja 127 fyysistä hyökkäystä tai ahdistelua, joiden kohteeksi on joutunut toimittajia. Libya on sijalla 137 Kansainvälisen Toimittajat ilman rajoja -järjestön lehdistönvapautta mittaavalla indeksillä. Maan sijoitus on laskenut kuusi pykälää viime vuodesta.

Kansainvälinen Toimittajat ilman rajoja puolustaa tiedonvälityksen vapautta, joka on oleellinen edellytys minkä tahansa maan siirtymiselle demokratiaan. Libyan tulevaisuudelle on ratkaisevaa, että kaikki poliittiset, sotilaalliset ja siviilitahot kunnioittavat tiedonvälityksen vapautta. Ilman sitä ei ole riippumatonta vahtikoiraa ja ilman riippumatonta vahtikoiraa ei ole demokratiaa.