Missä jamassa on lehdistön- ja sananvapaus Venäjällä ja Ukrainassa?

Mika Rönkkö ja Oksana Tšelyševa

Keskustelussa mukana muun muassa toimittajat ja tietokirjailijat Kalle Kniivilä ja Oksana Tshelyseva, vetäjänä Toimittajat ilman rajoja -järjestön Christian Sundgren.

Paikka ja aika: Perjantaina 31.10.2014 klo 14–16 Gaudeamus Kirja&Kahvissa (Vuorikatu 7, Helsinki), vapaa pääsy, tervetuloa!

Kiristyykö Venäjän sanavapauden tila jo vapaalle medialle sietämättömäksi kun kriittisiin medioihin ja journalisteihin kohdistuu  yhä useammin valikoivia rangaistuksia? Johtaako rangaistuksen jatkuva uhka kansalliseen itsesensuuriin, kun epäsuotavat teemat näyttävät jäävän tiedotusvälineiden käsittelyn ulkopuolelle?

Lait kansalaisjärjestöjen rekisteröinnistä ja ääriliikkeiden vastaisesta toiminnasta ovat antaneet hallinnolle uusia välineitä kansalaisyhteiskunnan tarkkailuun ja säätelyyn niin että Internetissäkin toimiva vapaa media on ahtaalla. Oppositiota tukevia internet-sivuja on suljettu. Lenta.ru-sivuston johto vaihdettiin myötämieliseksi muutama kuukausi sitten. Loppukesästä voimaan tullut laki vaatii bloggaajia ja sosiaalisen median kirjoittajia rekisteröitymään, mikäli heidän sivunsa kerää yli 3 000 vierailijaa päivässä.

Venäjän kansalliset tv-kanavat ovat enemmän tai vähemmän valtion suorassa tai epäsuorassa kontrollissa. Ainoana riippumattomana pidetty TV-kanava Dozhd-tv on suurissa talousvaikeuksissa kun alkuvuonna kaikki suuret kaapeli-tv-operaattorit lopettivat välittämästä sen lähetyksiä. Uusi valtiollinen uutistoimisto jatkaa liian liberaaliksi väitetyn tietotoimisto RIA-Novostin tilalla. Novaja Gazeta ilmestyy sitkeästi, vaikka lakkautus uhkaa jälleen kerran maan viimeistä riippumatonta viikkolehteä kun Venäjän mediavalvontavirasto Roskomnadzor antoi pari viikko sitten pahaenteisen varoituksen. Ulkomaista omistusta rajoittava uusi laki taas iskee ennen kaikkea Vedomostiin, Venäjän laadukkaimpaan talouslehteen.

Kalle Kniivilä on Malmössä ilmestyvän Sydsvenska Dagbladetin Venäjään erikoistunut toimittaja, joka on juuri palannut haastattelumatkaltaan Moskovaan, Krimille ja Kiovaan.

Suomessa ja Ruotsissa arvostelumenestykseksi noussut Kniivilän uutuusteos Putinin väkeä – Venäjän hiljainen enemmistö (Into) on ehdolla vuoden parhaaksi tietokirjaksi eli Kanava-palkinnon saajaksi: palkinnon voittaja julkistetaan torstai-iltana 29.10.

Oksana Tšelyševa on Suomessa maanpaossa asuva venäläinen toimittaja ja ihmisoikeusaktivisti, joka palasi juuri reportaasimatkalta Ukrainasta. Hänelle on myönnetty sekä Amnesty Internationalin Ihmisoikeusjournalismin erikoispalkinto että Oxfam Novib/PEN International Free Expression -palkinto. Tshelyseva on julkaissut kirjan He seurasivat minua kadulla (Into), joka on käännetty myös hollanniksi.

Tilaisuuden järjestävät yhteistyössä Toimittajat ilman rajoja, Suomen Novaja Gazeta, Journalistiliitto & Viestintä ja Kehitys -säätiö.

TERVETULOA!