Kansainvälisen Toimittajat ilman rajoja -järjestön palkinnot

Premio RSF 2014

Tiedonvälityksen vapaus on välttämätön osa jokaista demokratiaa, mutta lähes puolella maailman väestöstä ei ole pääsyä riippumattomasti tuotettuihin uutisiin ja tietoon.

Kansainvälisen Toimittajat ilman rajoja -järjestön vuodesta 1992 jakamat palkinnot ovat tärkeä jokavuotinen mediamaailman tapahtuma. Yhdessä TV5Monden kanssa jaettavat palkinnot edistävät tiedonvälityksen vapautta antamalla tunnustusta journalistien ja tiedotusvälineiden tekemälle merkittävälle työlle. Palkintojen tarkoituksena on rohkaista, tukea ja lisätä tietoisuutta journalisteista ja tiedotusvälineistä, jotka ovat antaneet merkittävän panoksen vapauksien puolustamiseen ja edistämiseen.

Tunnustuksen lisäksi palkinto auttaa vastaanottajiaan jatkamaan toimintaansa. Useammin kuin kerran palkinnot ovat kiinnittäneet maailman huomion johonkin, joka on ollut vielä silloin vähän tunnettu. Esimerkkinä kiinalainen toisinajattelija Liu Xiaobo, joka voitti Nobelin rauhanpalkinnon kuusi vuotta sen jälkeen, kun hän oli voittanut Kansainvälisen Toimittajat ilman rajoja -järjestön palkinnon.

Yli 30 miestä, naista, uutismediaa ja kansalaisjärjestöä ovat vastaanottaneet Kansainvälisen toimittajat ilman rajoja -järjestön palkinnon viimeisten kahden vuosikymmenen aikana. Suurin osa heistä on voinut jatkaa toimintaansa tai aloittaa toimintansa uudelleen. Osa heistä on joutunut lähtemään maanpakoon vapauduttuaan vankilasta. Mutta heitä kaikkia yhdistää jatkuva sitoutuminen työhön vapaamman yhteiskunnan puolesta, jossa on yhä enemmän riippumattomia tiedotusvälineitä.

Kansainvälinen Toimittajat ilman rajoja -järjestö myöntää palkintonsa nyt 23. kerran, ja tänä vuonna nettikansalaisen palkinto kuuluu pääpalkintojen kategoriaan. Toisena vuonna peräkkäin palkinto myönnetään Strasbourgissa Maailman demokratiafoorumissa 5. marraskuuta. Palkinnonsaajat saavat 2500 euron palkintorahan toimintansa tukemiseksi. Palkintoehdokkaat on valinnut Kansainvälisen Toimittajat ilman rajoja -järjestön asiantuntijoista koostuva ryhmä. Palkintojensaajat valitsee kansainvälinen tuomaristo, johon kuuluu ihmisoikeuksien puolustajia ja median ammattilaisia, mukaan lukien TV5Monden henkilöstö.

VUODEN JOURNALISTI

Henkilö, joka on työnsä tai asenteensa myötä sitoutunut vahvasti puolustamaan tiedonvälityksen vapautta.

Sanjuana Martinez, Meksiko

Martinez on freelancer-toimittaja, joka työskentelee La Jornada -päivälehdelle. Hänet tunnetaan hyväksikäytettyjen naisten ja lasten tiukkana puolustajana. Martinez on syntynyt 1963 Monterreyn kaupungissa ja hän on työskennellyt myös 18 vuotta sosiaalisiin ja poliittisiin aiheisiin keskittyneelle vaikutusvaltaiselle aikakauslehti Procesolle. Vuonna 2006 Martinez sai tappouhkauksia hänen kirjoitettuaan kirjan katolisen kirkon Meksikossa harjoittamasta lasten hyväksikäytöstä. Laajan toimittajantyönsä lisäksi Martinez on julkaissut useita kirjoja ja voittanut lukuisia kansallisia journalismipalkintoja.

Meksiko on sijalla 152 Kansainvälisen Toimittajat ilman rajoja -järjestön 180 maata kattavassa lehdistönvapausindeksissä.

VUODEN TIEDOTUSVÄLINE

Taistelee tiedonvälityksen ja tiedon vastaanottamisen oikeuden puolesta.

Frontpage Africa, Liberia

Päivälehti Frontpage Africa on erottautunut joukosta viime vuosina huolellisella tutkivalla journalismilla ja paljastanut lukuisia korruptio- sekä nepotismitapauksia Liberian hallitsevan luokan keskuudessa. Lehden perusteellisten reportaasien luotettavuus on tunnustettu myös Liberian ulkopuolella. Frontpage Africa on yksi päälähteistä uutisille ja tiedolle etiopialaisten pakkomuutosta, eikä se pelkää tarttua tabuna pidettyihin aiheisiin raportoidessaan muun muassa Liberiaa runtelevasta ebola-viruksesta. Frontpage Africa näyttää erinomaista esimerkkiä maassa, jossa journalistit kamppailevat saadakseen työnsä tehdyksi. Tämä tarkoittaa sitä, että lehti myös osuu kipukohtiin. Frontpage Africa joutui lopettamaan ilmestymisensä kolmeksi kuukaudeksi 2013, kun sen julkaisija Rodney Sieh vangittiin. Hän ei ollut suostunut maksamaan lähes 1,6 miljoonan dollarin korvauksia, jotka oikeus oli määrännyt entiselle maatalousministerille Chris Toelle kunnianloukkaustapauksessa. Lehti oli vain julkaissut maan korruptionvastaisten ryhmän laatiman virallisen raportin tulokset. Sen jälkeen lehden toiminta on yritetty pysäyttää kaikin mahdollisin keinoin.

Liberia on sijalla 80 Kansainvälisen Toimittajat ilman rajoja -järjestön 180 maata kattavassa lehdistönvapausindeksissä.

VUODEN NETTIKANSALAINEN

Internetin käyttäjä, bloggaaja tai toisinajattelija, jonka toiminta on vaikuttanut huomattavasti internetin sananvapauden puolustamiseen.

Raef Badawi, Saudi-Arabia

Badawi on 32-vuotias bloggaaja ja aktivisti, joka on ollut mukana perustamassa liberaalia keskustelufoorumia, jolla rohkaistaan ihmisiä keskustelemaan politiikasta, uskonnosta ja yhteiskunnallisista asioista Saudi-Arabiassa. Badawi pidätettiin kesäkuussa 2012 nettirikoslain perusteella hänen kirjoitettuaan artikkelin Ystävänpäivästä, jossa hän muun muassa halvensi Saudi-Arabian uskonnollista poliisia. Badawi tuomittiin viime vuonna ensin seitsemäksi vuodeksi vankeuteen ja 600 raipaniskuun. Viranomaiset myös sulkivat hänen nettisivunsa. Syyttäjän vaatimuksesta Badawia syytettiin lisäksi julkisesta uskosta luopumisesta, ja väärinkäytösten varjostamassa oikeudenkäynnissä hänet tuomittiin tämän vuoden toukokuussa 10 vuoden vankeusrangaistukseen, tuhanteen raipaniskuun sekä miljoonan rialin (200 000 euron) sakkoihin. Riadin vetoomustuomioistuin piti tuomion voimassa 1. syyskuuta antamassaan päätöksessä.

Saudi-Arabia on sijalla 164 Kansainvälisen Toimittajat ilman rajoja -järjestön 180 maata kattavassa lehdistönvapausindeksissä.

Lue lisää:

http://en.rsf.org/maghreb-et-moyen-orient-reporters-without-borders-tv5monde-05-11-2014,47204.html

Käännös suomeksi: Juho Rissanen