• Home »
  • Ajankohtaista »
  • Venäjä: Kaksi toimittajaa periksiantamattoman juridisen vainon kohteena Donin Rostovin kaupungissa

Venäjä: Kaksi toimittajaa periksiantamattoman juridisen vainon kohteena Donin Rostovin kaupungissa

Toimittaja ja bloggaaja Sergei Reznik on kohtaamassa toisen oikeudenkäyntinsä Donin Rostovin kaupungissa, vain kolme viikkoa sen jälkeen kun hänen kollegalleen Aleksandr Tolmacheville langetettiin pitkä vankeustuomio. Molemmat ovat tunnettuja korruption tutkimisesta sekä paikallisten viranomaisten kritisoimisesta.

Kansainvälinen Toimittajat ilman rajoja -järjestö tuomitsee jälleen loputtoman juridisen takaa-ajon, jonka kohteeksi nämä kaksi riippumatonta journalistia ovat joutuneet. Sergei Reznik tuomittiin aiemmin 18 kuukaudeksi rangaistussiirtolaan ja nyt häntä syytetään jälleen viranomaisten väitetystä ”loukkaamisesta” sekä väärän valan antamisesta. Syyttäjän vaatimuksesta Reznikiä ei kuitenkaan lähetetty rangaistussiirtolaan vaan hän on joutunut suorittamaan tuomiotaan eristyssellissä, jossa olot ovat paljon karummat kuin rangaistussiirtolassa. Reznikin kollega, Aleksandr Tolmachev, sai kovan vankeustuomion lokakuussa kiristyksestä. Heikosta terveydentilastaan huolimatta hän oli joutunut viettämään kolme vuotta pidätettynä turvasäilössä ennen tuomiotaan. Lokakuussa hänet tuomittiin yhdeksäksi vuodeksi kovaan pakkotyöhön rangaistussiirtolaan. Lukuisten menettelytapavirheiden leimaamassa oikeudenkäynnissä Tolmachev todettiin syylliseksi paikallisen liikemiehen kiristämiseen.

Sergei Reznik sai paljon vihollisia tutkiessaan Donin Rostovissa laajalle levinnyttä korruptiota ja kritisoidessaan viranomaisia, erityisesti kuvernööri Vasili Golubevia. Hänen artikkeleitaan julkaistiin Yuzhny Ferderalnyssa, netin Novaya Gazeta v Yuahnom Federalnomissa sekä hänen blogissaan.

Uusi oikeudenkäynti Reznikiä vastaan aloitettiin heinäkuussa. Mikäli hänet todetaan syylliseksi, hän voi saada enimmillään kolmen vuoden vankeusrangaistuksen.

”Ennen kuin hän on suorittanut ensimmäistäkään tuomiotaan, Sergei Reznik tuodaan tuomiolle niiden ihmisten toimesta, joista hän on raportoinut kriittisesti. Useat menettelytapavirheet sekä heikko todistusaineisto osoittavat, että tämä oikeusjuttu ei ole mitään muuta kuin jatkoa sille kostolle, jota häntä kohtaan harjoitetaan hänen journalistisen työnsä vuoksi. Me pyydämme, että toimittajan oikeutta oikeudenmukaiseen oikeudenkäyntiin kunnioitetaan ja että tapauksen tutkinta siirretään toiseen paikkaan”, Kansainvälisen Toimittajat ilman rajoja -järjestön Itä-Euroopan ja Keski-Aasian osaston johtaja Johann Bihr sanoi.

Venäjä on sijalla 148 Kansainvälisen Toimittajat ilman rajoja -järjestön lehdistönvapautta mittaavassa indeksissä.