• Home »
  • Ajankohtaista »
  • Venäjä: Kaksi mediaa tukevaa kansalaisjärjestöä luokiteltiin ”vieraan vallan agenteiksi”

Venäjä: Kaksi mediaa tukevaa kansalaisjärjestöä luokiteltiin ”vieraan vallan agenteiksi”

Kaksi kansalaisjärjestöä, jotka tukevat mediaa – moskovalainen tietotoimisto memo.ru sekä pietarilainen Kansallinen lehdistöinstituutti – on ensimmäistä kertaa lisätty ”vieraan vallan agenttien” listalle. Kyseistä termiä on käytetty vuodesta 2012 niiden kansalaisjärjestöjen leimaamiseksi, jotka vastaanottavat ulkomaista rahoitusta ja joita epäillään ”poliittisesta toiminnasta”.

Tutkittuaan runsaasti aineistoa Venäjän oikeusministeriö lisäsi järjestöt listalle 20. marraskuuta jälleen uutena merkkinä siitä, kuinka Ukrainan tapahtumat yhä pahentavat Vladimir Putinin valtaan nousun jälkeen alkanutta tukahduttavaa politiikkaa.

Memo.ru toimittaa suurta venäläismediaa Kavkazsky Uzelia, joka raportoi tapahtumista Kaukasuksen alueella. Memo.ru:n johtaja Grigory Shvedov kertoi kansainväliselle Toimittajat ilman rajoja -järjestölle, että ”toistaiseksi on vaikea arvioida”, mitä seurauksia listalle joutumisella on. Hän kertoi aikovansa valittaa oikeudessa päätöksestä. Shvedovin mukaan memo.ru:n toiminta ei ole poliittista ja kyseinen ”vieraan vallan agenttien” listan mahdollistava laki on häpeäksi Venäjälle.

Vuonna 1993 Pietarissa perustettu Venäläis-amerikkalainen lehdistö- ja tiedotuskeskus muuttui riippumattomaksi kansalaisjärjestöksi, Kansalliseksi lehdistöinstituutiksi vuonna 2003 tarkoituksenaan tukea riippumattomia uutismedioita, toimittajia ja toimittajaopiskelijoita Venäjällä.

Viranomaiset ovat häirinneet järjestön toimintaa heinäkuusta lähtien, kun sen johtaja Anna Sharogradskaya pidätettiin lyhyesti Pietarin Pulkovan lentokentällä. Myös hänen tietokoneensa takavarikoitiin. Venäjän oikeusministeriön mukaan Sharogradskayaa tullaan syyttämään ”ekstremismistä” sekä ”vihaan yllyttämisestä”.

”Lisäämällä nämä kaksi mediaa tukevaa kansalaisjärjestöä ’ulkomaisten agenttien’ listalle, viranomaiset ovat ampuneet uuden varoituslaukauksen kohti tiedonvälityksen vapautta Venäjällä”, Kansainvälisen Toimittajat ilman rajoja -järjestön Itä-Euroopan ja Keski-Aasian osaston johtaja Johann Bihr sanoi.

”Tämä ei ole pelkästään herjaavaa vaan myös vaarallista. Neuvostoaikojen terminologiasta johdettu leima asettaa kansalaisjärjestöt epäillyiksi, vihollisiksi ja kohteiksi. Kehotamme jälleen hallitusta lopettamaan tämän häirinnän muodon, joka ei ole yhteensopiva Venäjän perustuslain sekä maan ratifioimien kansainvälisten sopimusten kanssa”, Bihr sanoi.

Vuoden 2012 kesällä suurten mielenosoitusten jälkeen käyttöön otettu laki oletti ensin, että ulkomaista rahoitusta vastaanottavat sekä ”poliittisessa toiminnassa” mukana olevat kansalaisjärjestöt rekisteröityisivät itse listalle, mutta koska näin ei tapahtunut, lakia muutettiin tämän vuoden kesäkuussa ja nyt oikeusministeriöllä on valtuudet lisätä järjestöjä listalle ilman oikeuden päätöstä tai järjestöjen omaa suostumusta.

Vain yksi kansalaisjärjestö rekisteröityi listalle ennen kesäkuuta. Sen jälkeen oikeusministeriö on asettanut listalle 16 kansalaisjärjestöä ja määrän uskotaan kasvavan entisestään.

Venäjä on sijalla 148 Kansainvälisen Toimittajat ilman rajoja -järjestön 180 maata kattavassa vuoden 2014 lehdistönvapautta mittaavassa indeksissä.

 

Lue lisää:

English

http://en.rsf.org/russie-two-media-support-ngos-classified-25-11-2014,47276.html

По-русски

http://fr.rsf.org/IMG/pdf/pr_rossiya_25.11-2.pdf

Français

http://fr.rsf.org/russie-deux-associations-de-soutien-aux-25-11-2014,47275.html