• Home »
  • Ajankohtaista »
  • Venäjän ja Ukrainan journalistiliitot tuomitsevat Ukrainassa yhä jatkuvat hyökkäykset journalisteja kohtaan ja sopivat keinoista, joilla taistella propagandaa vastaan

Venäjän ja Ukrainan journalistiliitot tuomitsevat Ukrainassa yhä jatkuvat hyökkäykset journalisteja kohtaan ja sopivat keinoista, joilla taistella propagandaa vastaan

Ukrainan ja Venäjän journalistiliittojen eudstajat tuomitsivat 11. joulukuuta pidetyssä kokouksessa eri puolilla Ukrainaa yhä tapahtuvat journalisteja vastaan kohdistuvat hyökkäykset sekä pidätykset. Liitot myös kehottivat toimittajia olemaan osallistumatta propagandatoimintaan ja osoittamaan solidaarisuutta kollegoilleen.

Liitot tapasivat Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön (ETYJ) suojeluksessa ja joulukuun 11. päivän tapaaminen oli neljäs pyöreän pöydän keskustelu, jonka tarkoituksena oli helpottaa näiden kahden maan journalistien välistä dialogia.

Etyjin median vapauden edustaja Dunja Mijatović aloitti kokouksen korostamalla keskustelun tärkeyttä Ukrainan median tilanteesta  sekä sitä, kuinka tärkeää on säilyttää korkeat eettiset standardit journalismissa konfliktien aikana.

”Olen erittäin tyytyväinen, että olemme pystyneet kokoontumaan neljännen kerran näiden keskustelujen puitteissa. Tänään journalistiliittojen välillä saavutetut sopimukset osoittavat tämän dialogin tärkeyden sekä liittojen voimakkaan sitoutumisen päästä yli niistä vaikeuksista, joita media Ukrainassa ja sen lähialueilla on kokenut viime kuukausina”, Mijatović sanoi.

Ukrainan ja Venäjän journalistiliittojen edustajat sopivat yhteisessä julkilausumassaaan toimittajien turvallisuudesta ja vaativat Serhiy Sakadynskiya sekä Roman Cheremskya vapautettavaksi. Kyseessä ovat kaksi viimeistä journalistia, jotka ovat yhä pidätettyinä Itä-Ukrainasa.

Liitot laativat myös vetoomuksen kaikille osapuolille journalistien turvallisuuden varmistamiseksi ja sen puolesta, että kaikki tapaukset, joissa mediaa vastaan hyökätään, tulisivat tutkituiksi. Liitot myös kehottivat toimittajia olemaan osallistumatta propagandatoimintaan ja osoittamaan solidaarisuutta kollegoilleen.

Journalistiliittojen edustajat sopivat syventävänsä ja laajentavansa keskinäistä yhteistyötään ja jatkavansa dialogia näistä yhteisen edun mukaisista asioista. Seuraava kokous aiheesta järjestetään vuoden 2015 alussa.