Parempaa vuotta 2015

Toivotaan, että sananvapaus pärjää paremmin tänä vuonna.

Viime vuonna sitä loukattiin niin räikeästi, ettei sellaista aikaisemmin ole koettu. Toimittajia tapettiin, sanansaattajia vangittiin ja bloggaajilta estettiin pääsy Internetiin entiseen tahtiin. Ja mikä surullisinta, toimittajateloitukset esitettiin niin valtamediassa kuin sosiaalisessa mediassa pelon lisäämiseksi ja propagandaotteen lujittamiseksi.

Onneksi siepattujen listoilla ei ollut suomalaisia toimittajia.

Selvisimme jälleen sananvapaudessa kansainvälisen vertailun kärkipaikalle. Rauhan ja osallistuvan kehityksen edellytys on toimiva sananvapaus. Ratkaisun avaimet löytyvät totuuden kertomisesta, ei propagandasta ja mediamanipuloinnista.

Naapurissa monta radio- ja tv-kanavaa on kielletty vuoden aikana ja tiedonkulun kontrollia vahvistettu. Vielä vuoden vaihteessa viranomaiset lopettivat Tomskin riippumattoman ja katsotun TV-2:n suorat lähetykset.

Vuonna 2015 siis riittää puhuttavaa. TIRin kevään suunnitelmissa on keskusteluja ja kannanottoja Turkin, Ukrainan ja Venäjän sananvapaudesta, mutta myös meidän omasta arkisesta sananvapaudestamme. Maamme mediakenttä muuttuu ja supistuu – onko tällä vaikutuksia tiedonkulkuun ja vaikuttamiseen?

TIRin toiminta saa Riikka Venäläisen ja Kaius Niemen sananvapauslahjoituksen ansiosta paremmat puitteet. Tulkaa kaikki mukaan talkoisiin. Uusien nettisivujen myötä lisätään näkyvyyttä ja houkutellaan uusia jäseniä mukaan. Meitä on nyt 120.

Hyvää uutta vuotta,

Christian Sundgren

Puheenjohtaja, Toimittajat ilman rajoja Suomi