Väkivalta mediaa kohtaan sekä sensuuri kasvussa Charlie Hebdon verilöylyn jälkeen

Kansainvälinen Toimittajat ilman rajoja -järjestö tuomitsee häirinnän, uhkaukset ja fyysiset hyökkäykset, joiden kohteeksi useat tiedotusvälineet ympäri maailmaa ovat joutuneet ilmaistessaan tukensa Charlie Hebdolle. Järjestö kehottaa hallituksia tekemään kaikkensa suojellakseen journalisteja.

Suurimmaksi osaksi kansainvälinen media raportoi Charlie Hebdon joukkomurhasta ja ilmaisi solidaarisuutensa, mutta tiettyjen hallitusten ja radikaalien tahojen negatiivisia reaktioita ei tarvinnut odottaa kauan.

Sensuuria ja uhkauksia Turkissa

Istanbulissa poliisi tarkisti painotalossa opposition sanomalehden Cumhuriyetin painoksen, jotta siinä ei olisi varmasti uuden Charlie Hebdon kannessa olevaa profeetta Muhammedin pilapiirrosta. Vasta kun poliisi oli varma siitä ettei kuvaa ole lehdessä, sen jakelu sallittiin. Lisäksi radikaalit islamistit ovat uhkailleet Turkissa pilapiirtäjiä Charlie Hebdon hyökkäyksestä lähtien.

Sensuuria ja pelottelua Venäjällä

Venäjän median toimintaa säätelevä virasto Roskomnadzor ilmoitti 13. tammikuuta, että karikatyyrit uskonnollisista hahmoista täyttävät ”uskonnolliseen vihaan yllyttämisen” tunnusmerkit ja niiden julkaisusta rangaistaisiin ankarasti. Virasto varoitti myös eräitä lehtiä erikseen julkaisemasta Charlie Hebdon pilapiirroksia.

Tshetshenian tasavallan johtaja Ramzan Kadyrov puolestaan syytti liberaalia radiokanavaa Echo of Moscowia muslimien loukkaamisesta sen esitettyä debatin, jossa pohdittiin pitäisikö profeetta Muhammedia esittäviä pilapiirroksia julkaista vastauksena Charlie Hebdon joukkomurhalle.

Journalisteja kiellettiin osoittamasta mieltään Iranissa

Viranomaiset estivät journalisteja kokoontumasta Charlie Hebdoa tukevaan mielenosoitukseen Teheranissa 8. tammikuuta. Seuraavana päivänä yli 185 journalistia allekirjoitti lausunnon, jossa he kertoivat tuomitsevansa väkivallan ilmaisunvapautta vastaan ja tukevansa Charlie Hebdon iskun uhreja.

Tappouhkauksia Israelissa

Israelilaisen päivälehden pilapiirtäjä Nao Olchowski on saanut tappouhkauksia hänen piirtämänsä kuvan takia. Pilakuvassa muistutettiin siitä, kun Israelin armeija surmasi 13 palestiinalaista journalistia viime kesänä. Haaretzin mukaan uhkausten ja Olchowskin vastaisen vihakampanjan takana on israelilainen poliitikko Ronen Shoval, jonka Facebook-sivuille kirjoittaneet ihmiset muun muassa toivovat terrori-iskua Haaretzia vastaan.

Palopommi-isku sanomalehteä vastaan Saksassa

Kansainvälinen Toimittajat ilman rajoja -järjestö tuomitsi 11. tammikuuta tuhopolttoiskun, joka oli tehty saksalaista Hamburger Morgenpost -lehteä vastaan sen julkaistua useita profeetta Muhammedia kuvaavia pilapiirroksia solidaarisuudesta Charlie Hebdoa kohtaan.

Palopommi heitettiin sanomalehden kellarin ikkunasta sisään, mutta sen aiheuttama pieni tulipalo ei onneksi vaatinut henkilövahinkoja.

Mediaa sensuroidaan

Marokon viranomaiset ovat kieltäneet ranskalaisen Courrier International –lehden tuoreen numeron levittämisen, koska siinä on kuva profeetta Muhammedista. Myös eräiden muiden lehtien levittäminen kiellettiin Marokossa, kun ne julkaisivat kuvan Charlie Hebdon uudesta kannesta, jossa oli kuva profeetta Muhammedista.

Uhkauksia eri puolilla Euroopan Unionia

Euroopan Unionin alueella on ollut uhkauksia sanomalehtiä kohtaan. Viranomaiset ovat ottaneet uhkaukset vakavasti Charlie Hebdon joukkomurhan vuoksi. Ranskassa ruuvimeisselillä aseistautunut mies yritti murtautua Valeurs Actuelles -lehden toimitukseen Pariisissa. Ranskan lisäksi sanomalehtiä on uhattu ainakin Belgiassa.

Lue lisää:

English

http://en.rsf.org/violence-against-media-and-15-01-2015,47488.html

Türkce

http://fr.rsf.org/IMG/pdf/charlie_hebdo_ya_saldiri_-_medyaya_siddet_ve_sansur.pdf

Français

http://fr.rsf.org/france-les-actes-de-violence-et-de-15-01-2015,47487.html