• Home »
  • Ajankohtaista »
  • Venäjä: Yksi tiedotusvälineitä tukeva kansalaisjärjestö aiotaan jälleen listata ”ulkomaiseksi agentiksi”

Venäjä: Yksi tiedotusvälineitä tukeva kansalaisjärjestö aiotaan jälleen listata ”ulkomaiseksi agentiksi”

Tällä kertaa Venäjän oikeusministeriö on ottanut kohteekseen Median oikeuksien puolustamisen keskuksen – Media Rights Defence Centren. Viikon kestäneen tarkastuksen jälkeen ministeriö tuli siihen tulokseen, että tämä kansalaisjärjestö saa tukea ulkomailta ja sen toiminta on ”poliittista”. Tämä tarkoittaa sitä, että se voidaan nyt milloin tahansa luokitella ”ulkomaiseksi agentiksi”.

Voronezhin kaupungissa päämajaansa pitävä MRDC on yksi Venäjän johtavia kansalaisjärjestöjä, joka on erikoistunut antamaan lainopillista tukea vaikeuksissa oleville tiedotusvälineille. Joka vuosi se valmistelee puolustuksen noin sadassa toimittajia koskevassa oikeustapauksessa ja se on toiminut yhteistyössä yli 1100 venäläisen tiedotusvälineen kanssa perustamisvuodestaan 1996 lähtien.

Mikäli MRDC lisätään rekisteriin, johon on merkitty jo 41 muuta ”ulkomaista agenttia”, se joutuu maksamaan 500 000 ruplan (noin 7000 euron) sakot koska se ei ilmoittautunut listalle vapaaehtoisesti.

”Median oikeuksien puolustamisen keskuksen ainoa tavoite on varmistaa, että Venäjän kansalaisten oikeutta ilmaisunvapauteen kunnioitetaan. Oikeutta, jonka teoriassa takaa maan perustuslaki”, sanoi Kansainvälisen Toimittajat ilman rajoja –järjestön Itä-Euroopan ja Keski-Aasian osaston johtaja Johann Bihr.

”Se, että tämä johtava kansalaisjärjestö voidaan nyt lisätä ’ulkomaisten agenttien’ listalle, vain vahvistaa tämän rekisterin ankaran luonteen. Kehotamme jälleen viranomaisia kunnioittamaan kansalaisyhteiskunnan toimintaa ja kumoamaan tämän absurdin ja vainoharhaisen lain”, Bihr sanoi.

MRDC ei ole koskaan yrittänyt piilottaa sitä, että se saa rahoituksensa kansainvälisiltä toimijoilta, kuten Euroopan Komissiolta sekä yksityisiltä lahjoittajilta, mutta järjestön mukaan sen toimintaa ei voi kuvata ”poliittiseksi”.

”Tämä on ongelma venäläiselle yhteiskunnalle, kun lakimiehiä syytetään poliittisesta toiminnasta heidän kritisoidessaan lainsäädäntöä”, järjestön johtaja Galina Arapova sanoi.

Viime vuoden kesäkuusta lähtien oikeusministeriöllä on ollut valta luokitella kansalaisjärjestöt ”ulkomaisiksi agenteiksi” ilman oikeuden päätöstä ja kyseisten kansalaisjärjestöjen vastustuksesta välittämättä. Kaksi mediaa tukevaa kansalaisjärjestöä, Regional Press Institute sekä yksityinen uutistoimisto memo.ru lisättiin ”ulkomaisten agenttien” listalle 20. marraskuuta viime vuonna. Siperian lehdistön kehittämisinstituutti puolestaan lisättiin listalle 30. tammikuuta.

Venäjä on sijalla 152 Kansainvälisen Toimittajat ilman rajoja -järjestön 180 maata kattavassa vuoden 2015 Lehdistön vapautta mittaavassa indeksissä.

Lue lisää:

English

http://en.rsf.org/russia-another-media-support-ngo-to-be-26-02-2015,47622.html

Français

http://fr.rsf.org/russie-une-autre-organisation-de-soutien-26-02-2015,47621.html