• Home »
  • Ajankohtaista »
  • WAN-IFRA:n vuoden 2015 Vapauden Kultainen Kynä kunnioittaa työnsä vuoksi surmattuja journalisteja

WAN-IFRA:n vuoden 2015 Vapauden Kultainen Kynä kunnioittaa työnsä vuoksi surmattuja journalisteja

”Toimttajat ilman rajoja on tyytyväinen siihen, että sanomalehtien ja uutiskustantajien kansainvälinen organisaatio kiinittää huomiota tähän maailmanlaajuiseen ongelmaan, jonka korjaamiseksi meidän kaikkien on ponnisteltava yhdessä. Sananvapauden ja demokratian varmistamiseksi  toimittajien tapppaajat on saatava kiinni ja syytteeseen.”

– Puheenjohtaja Christian Sundgren

Vuoden 2015 Vapauden Kultainen Kynä, jokavuotinen lehdistönvapauden palkinto, jonka jakavat Maailman sanomalehtien sekä uutiskustantajien yhdistys (World Association of Newspapers and News Publishers, WAN-IFRA), on myönnetty työssään kuolleille journalisteille. Kyse on poikkeuksellisesta ilmoituksesta, joka omalta osaltaan korostaa tätä jatkuvaa tragediaa ja kiinnittää huomion heihin, jotka tekevät äärimmäisen uhrauksen sananvapauden puolesta.

Palkinnon julkistuksen hetkellä 1200 toimittajan arvioidaan menehtyneen työssään vuodesta 1992 lähtien. Tänä vuonna on saanut surmansa jo 16 toimittajaa, heistä seitsemän yhdessä ainoassa hyökkäyksessä, joka kohdistui ranskalaisen satiirilehden Charlie Hebdon toimitukseen 7. tammikuuta.

”Kuolleiden kollegoiden kunniaksi ja kiinnittääkseen huomion toimittajien turvallisuuteen ympäri maailmaa, Vapauden Kultaisen Kynän myöntäminen työssään surmatuille toimittajille lähettää voimakkaan viestin mediaa vastaan rikoksia tekeville tahoille ja lainsäätäjille sekä heille, joilla on mahdollisuus suojella toimittajia ympäri maailmaa”, WAN-IFRA:n johtokunta sanoi palkinnon myöntäessään.

”Tällä palkinnolla maailman lehdistö lähettää voimakkaan vastarinnan signaalin heille, jotka uskovat, että journalistien hiljentäminen vähentää sananvapautta. Samalla kun kunnioitamme äärimmäisen uhrin antaneiden rohkeimpien kollegoidemme elämää ja työtä, vannomme jatkavamme heidän työtään näyttää valoa maailman pimeimpiinkin kolkkiin paljastaaksemme väärintekijät, uhmataksemme valtaapitävien väärinkäytöksiä ja varmistaakseemme, että ihmiset saavat asioista tietoa”, johtokunta sanoi.

Vapauden Kultainen Kynä on WAN-IFRAN myöntämä vuosittainen palkinto, jota on jaettu vuodesta 1961 saakka. Se myönnetään yksilölle, ryhmälle tai instituutiolle, joka on toiminut poikkeuksellisesti lehdistönvapauden eteen.

Vuodesta 1992 lähtien työnsä vuoksi surmansa saaneista 1200 journalistista 742 joutui murhatuksi. 90 prosentissa tapauksista syyllistä ei ole koskaan tuotu oikeuden eteen. Näiden järkyttävien lukujen seuraus on itsesensuurin ilmapiiri. Tämä heikentää vakavasti riippumatonta lehdistöä. Tämän synkän kierteen vaikutus eri puolilla maailmaa on se, että kansalaiset menettävät parhaan puolustuksensa korruptoitunutta hallintoa vastaan.

Myöntämällä Vapauden Kultaisen Kynän ammattinsa vuoksi surmatuille toimittajille WAN-IFRA pyrkii aktivoimaan kansainvälisen uutiskustantajien yhteisön vaatimaan loppua toimittajia vastaan kohdistetulle väkivallalle sekä suojelemaan paremmin toimituksia ja journalistien henkiä.

WAN-IFRA on sanomalehtien ja uutiskustantajien kansainvälinen organisaatio, joka edustaa yli 18 000 julkaisua, 15 000 nettisivustoa sekä 3 000 yritystä yli 120 maassa. Sen tehtävä on puolustaa ja edistää lehdistönvapautta, laatujournalismia ja toimituksellista rehellisyyttä sekä edistää menestyvää liiketoimintaa.