Naisten päivä: Naisjournalistit – sitoutumista ja haasteita

8. maaliskuuta vietettävän Kansainvälisen naistenpäivän kunniaksi Kansainvälinen Toimittajat ilman rajoja -järjestö haluaa osoittaa kunniaa kymmenelle naisjournalistille, jotka työskentelevät eri puolilla maailmaa. He tulevat erilaisista lähtökohdista ja ovat kertoneet meille työstään, sitoutumisestaan ja haasteista sekä vaaroista, joita he kohtaavat ammattiaan harjoittaessaan.

Yhä useampi nainen valitsee nykyään journalistin ammatin, työn joka oli pitkään varattu vain miehille. Osa naisista on halunnut keskittyä tutkivaan journalismiin ja raportoimaan ihmisoikeusloukkauksista, korruptiosta tai muista aiheista, joista puhuminen on kiellettyä heidän yhteisössään. Kuten miespuoliset kollegansa, myös he ovat joutuneet uhkauksien, pelottelun ja fyysisen väkivallan kohteiksi tai jopa murhatuiksi työnsä vuoksi. Mutta koska he ovat naisia, häirintä ottaa usein sukupuolittuneen muodon ja voi sisältää seksuaalissävytteistä mustamaalausta, seksuaalista väkivaltaa ja uhkauksia heidän perheitään kohtaan. Jo pelkästään se, että naisen työskentelyä journalistina pidetään joissain yhteisöissä ”sosiaalisten normien rikkomisena” on voinut johtaa kostotoimiin.

Koska journalismi on yhä pitkälti miehinen ammatti, monet naiset eivät halua puhua niistä vaikeuksista ja vaaroista, joita he kohtaavat työssään. Mutta International Women’s Media Foundation -säätiön viime vuonna julkaisema maailmanlaajuinen tutkimus puhuu omasta puolestaan. IWMF:n haastattelemasta 977 naisjournalistista lähes kaksi kolmasosaa kertoi joutuneensa pelottelun, uhkausten tai huonon kohtelun kohteeksi työnsä vuoksi. Kolmasosassa tapauksista tekojen takana oli heidän oma esimiehensä. Yli puolet heistä oli kokenut seksuaalista häirintää ja yli viidesosa fyysistä väkivaltaa. Tämän kaltoin kohtelun psykologisista vaikutuksista huolimatta useimmat uhrit eivät puhu siitä mitään.

Jotkut kuitenkin puhuvat. ”Minua uhkailtiin usein puhelimitse tai nimettömissä kirjeissä kahden vuoden ajan. Minua varoitettiin, että olisin vastuussa perheenjäsenteni kuolemasta, jos en lopettaisi työntekoa”, afganistanilainen naisjournalisti kertoi Kansainväliselle Toimittajat ilman rajoja -järjestölle viime vuonna. Lopulta hän erosi työstään, mutta kertoi julkisesti häirinnästä, jonka kohteeksi hän oli joutunut. Naiset patriarkaalisissa yhteiskunnissa joutuvat usein jättämään työnsä, koska viranomaiset eivät suojele heitä.

Khadija Ismayilova, freelancer-toimittaja, Azerbaidzhan

Khadija_Ismailova Toimittaja Khadija Ismayilova on erikoistunut kirjoittamaan Azerbaidzhanin vaietuimmasta aiheesta, korruptiosta ja valtion korkeimmassa johdossa vallitsevista eturistiriidoista. Ismayilova on joutunut maksamaan kovan hinnan työstään. Hän on joutunut hallituksen kontrolloiman median lokakampanjan kohteeksi, häntä on syytetty vakoilusta ja kunnianloukkauksesta sekä usein viety kuulusteltavaksi. Tällä hetkellä Ismayilova on vangittuna mutta häntä ei ole onnistuttu hiljentämään. Vankilasta salakuljetetuissa kirjeissä Ismayilova on jatkanut hallituksen kritisoimista ja kannustanut ihmisiä vastarintaan.

Brankica Stankovic, tv-ohjelma Insajderin toimittaja, Serbia  

Brankica_StankovicBrankica Stankovic on työskennellyt Insajderissa sen perustamisvuodesta 2004 lähtien. Tutkivaan journalismiin keskittynyt Insajder on serbialaisen tv-kanava B92:n lippulaiva. Ohjelma on paljastanut korruptiotapauksia ja rikollisen alamaailman yhteyksiä serbipoliitikkoihin. Stankovic on saanut reportaasiensa vuoksi lukuisia tappouhkauksia ja vuodesta 2009 lähtien on häntä suojelemassa kulkenut jatkuvasti nelihenkinen poliisisaattue.

Hla Hla Htay, AFP:n osastopäällikkö, Burma 

Hla_Hla_HtayHla Hla Htay on ollut uutistoimisto Agence France-Pressen toimittaja vuodesta 2004 ja on urallaan raportoinut vaaroista välittämättä useista maassaan tapahtuneista merkittävistä poliittisista käänteistä. Vaikka naisen työskentelyä toimittajana pidetään Burmassa poikkeuksellisena ja jopa omituisena, Hla Hla Htay ei ole antanut häntä kohtaan vuosien aikana suuntautuneiden ennakkoasenteiden lannistaa itseään.

 

Farida Nekzad, uutistoimisto Wakhtin perustaja, Afganistan 

Farida_NekzadVuonna 2008 perustetun uutistoimisto Wakhtin perustaja ja johtaja Farida Nekzad on työskennellyt viimeiset 12 vuotta olosuhteissa, joissa tiedonvapauden viholliset ovat toistuvasti yrittäneet kidnapata tai murhata hänet. Taloudellisista vaikeuksista huolimatta hänen uutistoimistonsa työllistää lukuisia naisjournalisteja ja kirjoittaa muun muassa naisten oikeuksista.

 

Noushin Ahmadi Khorasani, journalisti, kirjailija ja naisasia-aktivisti, Iran Noushin_Ahmadi_ Khorasani

Toimittajana, kirjailijana ja kääntäjänä työskentelevä Noushin Ahmadi Khorasani on Feminist School -nettisivuston perustaja ja päätoimittaja sekä yksi Iranin johtavia naisten oikeuksien puolustajia. Viimeisten 20 vuoden ajan hän on väsymättä taistellut naisten kokemaa syrjintää ja väkivaltaa vastaan. Hän on työnsä vuoksi joutunut lukuisia kertoja viranomaisten häirinnän kohteeksi, hänet on pidätetty useasti ja tuomittu jopa ehdolliseen vankeuteen.

Solange Lusiku Nsimire, Le Souverain-lehden päätoimittaja, Kongon demokraattinen tasavalta 

IWMF Courage In Journalism Awards - ArrivalsSolange Lusiku Nsimiren kuukausittain ilmestyvä Le Souverain –lehti on keskittynyt tutkivaan journalismiin ja paljastanut muun muassa kavalluksia sekä kaivosten huonoja työolosuhteita. Työnsä ohella Solange Lusiku Nsimire on lisäksi seitsemän lapsen äiti. Viranomaiset ovat yrittäneet hiljentää hänet muun muassa estämällä hänen pääsynsä tiedotustilaisuuksiin ja sen lisäksi häntä sekä hänen perheenjäseniään on uhkailtu ja he ovat joutuneet hyökkäysten kohteeksi. Mutta tästä huolimatta hän ei ole edes harkinnut lopettavansa työtään.

Mae Azango, FrontPage African toimittaja, Liberia 

Mae_Azango12 vuotta journalistina työskennellyt Mae Azango on raportoinut vuodesta 2010 lähtien naisten sukuelinten silpomisesta, jota tapahtuu Liberian maaseudulla. Erään tällaisen tapauksen paljastettuaan Azango joutui piileskelemään uhkaajiltaan kuukauden ajan. Uhkauksista huolimatta Azango on jatkanut työtään. Hän ei kirjoita ainoastaan naisten oikeuksista vaan myös muun muassa ihmisoikeusasioista sekä maa-alueiden laittomista takavarikoinneista pienviljelijöiltä.

Marcela Turati, Proceso-lehdelle työskentelevä freelancer-toimittaja, Meksiko Marcela_Turati

Freelancer-toimittajana työskentelevä Marcela Turati on myös ”Ruohonjuuritason journalistien verkoston” perustaja ja hän kertoo halunneensa ryhtyä toimittajaksi, koska hän näki sen keinoksi ”muuttaa asioita”. Turati on keskittynyt kirjoittamaan huumekartellien väkivallasta ja erityisesti sen uhreista sekä vaikutuksesta Meksikon yhteiskuntaan. Turati haluaa myös kiinnittää huomiota siihen miten vaikeaa ja vaarallista naisten on työskennellä toimittajina Meksikossa.

Zaina Erhaim, journalisti ja kouluttaja Pohjois-Syyriassa, Syyria 

Zaina_ErhaimZaina Erhaim opiskeli jatko-opintojaan Lontoossa, kun Syyrian vallankumous alkoi vuonna 2011. Valmistuttuaan kansainvälisen journalismin maisteriksi hän palasi takaisin Syyriaan niin nopeasti kuin pystyi. Erhaim on joutunut työskentelemään ilmaiskujen ja pommi-iskujen keskellä raportoidessaan tavallisten ihmisten elämästä sodan jaloissa. Sen lisäksi hän on ryhtynyt kouluttamaan kansalaisjournalisteja, jotka ovat nykyään käytännössä ainoa tietolähde maailmalle Syyrian tapahtumista.

Fatima Al Ifriqi, journalisti ja tuottaja, Marokko 

Fatima_Al_IfrikiFatima Al Ifriqi työskenteli suositun kansallisen tv-kanavan juontajana, mutta kun hän ryhtyi sananvapauden puolustuspuhujaksi, tv-kanava työnsi hänet syrjään. Hän ryhtyi sen jälkeen kirjoittamaan viikoittaisia kriittisiä kolumneja arabiankielisiin sanomalehtiin. Vakavista uhkauksista huolimatta hän on jatkanut työtään ja ollut mukana perustamassa kansalaisjärjestöä nimeltä Freedom Now.