Pilapiirtäjän ammatti käy yhä vaarallisemmaksi

Pariisissa 7. tammikuuta ja Kööpenhaminassa 14. helmikuuta tapahtuneet ampumatapaukset osoittavat sen laajuuden, jolla pilapiirtäjistä on tullut ääriliikkeiden hyökkäysten kohteita.

Monissa muissa maissa pilapiirtäjien vaientamiseen pyrkivät usein maiden hallitukset lain voimaa tai väkivaltaa käyttäen. Kansainvälinen Toimittajat ilman rajoja -järjestö haluaa kiinnittää ihmisten huomion kahdeksaan pilapiirtäjään, jotka ovat joutuneet uhkausten tai vainon kohteeksi ammattinsa vuoksi.

Ali Ferzat, Syyria

Aseistautuneet tiedustelupalvelun työntekijät sieppasivat pilapiirtäjä Ali Ferzatin Damaskoksessa 25. elokuuta 2011. Hän oli kritisoinut presidentti Bashar al-Assadia vuosien ajan, mutta Syyrian vallankumouksen alkaessa hänen pilapiirroksistaan oli tullut entistä rohkeampia. Hallituksen puolisotilaalliset joukot murskasivat Ferzatin vasemman käden, jota hän käytti piirtämiseen, ja polttivat häntä palavilla tupakoilla ympäri kehoa. Lopulta hänet vapautettiin ja nyt hän elää maanpaossa Kuwaitissa, jossa hän jatkaa työskentelyään vielä 64-vuotiaana.

Ali Dilem, Algeria

Pilapiirtäjä Ali Dilem on joutunut työnsä vuoksi tappouhkausten kohteeksi sekä joutunut useasti pidätetyksi ja vangituksi kunnianloukkaussyytösten vuoksi. Tästä huolimatta hän ei ole lannistunut vaan jatkaa yhä työtään algerialaisessa päivälehti Libertéssä sekä ranskalaisen tv-kanavan TV5 Monden Kiosque-ohjelmassa.

Lars Vilks, Ruotsi

Lars Vilks tuli tunnetuksi koko maailmalle vuonna 2007 kun hänen Muhammed-pilapiirroksiaan julkaistiin. Al-Qaida julisti Vilksille tappotuomion ja tarjosi 100 000 dollaria hänen murhaamisestaan sekä 50 000 dollaria Ulf Johanssonin murhasta. Johansson oli ensimmäinen päätoimittaja, joka julkaisi yhden Vilksin piirroksista. Vilks on elänyt jatkuvan poliisivartion kanssa vuodesta 2010 ja hän oli tiettävästi yksi kohteista, joka haluttiin surmata Kööpenhaminassa 14. helmikuuta tapahtuneessa hyökkäyksessä.

Zunar, Malesia

Pilapiirtäjä Zunar (Zulkiflee Anwar Alhaque) on joutunut voimakkaan painostuksen kohteeksi työnsä vuoksi. Hän käy pitkää oikeustaistelua estääkseen hallitusta sensuroimasta hänen työtään. Viimeksi tammikuun 28. päivä poliisit tekivät iskun hänen toimistoonsa näyttämättä etsintälupaa, takavarikoivat satoja hänen kirjojaan ja kuulustelivat hänen henkilökuntaansa.

Prageeth Eknaligoda, Sri Lanka

Srilankalainen poliittinen analyytikko sekä pilapiirtäjä Prageeth Eknaligoda katosi matkalla töistä kotiin 24. tammikuuta 2010. Häntä ei ole nähty sen jälkeen. Hän oli kertonut ennen katoamistaan läheiselle ystävälle, että häntä on seurattu viime päivien ajan. Poliisit eivät osoittaneet kiinnostusta Eknaligoda katoamista kohtaan ja puolustusministeri Gotabhaya Rajpaksa jopa sanoi haastattelussa, että ”Eknaligoda lavasti oman katoamisensa”.

Xavier Bonilla, Ecuador

Xavier Bonilla on joutunut pilapiirrostensa vuoksi Ecuadorin viranomaisten vainon kohteeksi. Hänen piirroksiaan on sensuroitu jatkuvasti, hänen piirroksiaan julkaiseva sanomalehti El Universo on määrätty maksamaan niiden takia sakkoja ja hänet on määrätty pyytämään pilapiirroksiaan anteeksi.

Musa Kart, Turkki

Poliittisilla pilapiirroksilla on pitkä historia Turkissa, samoin kuin pilapiirtäjien vainoamisellakin. Musa Kart piirsi vuonna 2014 silloista pääministeriä ja nykyistä presidenttiä Recep Tayyip Erdogania kritisoineen pilapiirroksen, jonka johdosta häntä vastaan aloitettiin oikeusprosessi Erdoganin ”loukkaamisen” vuoksi. Prosessi ehdittiin perua jo kahteen otteeseen, mutta Erdogan yrittää saada edelleen syytteet Kartia vastaan nostettua.

Aseem Trivedi, Intia

Pilapiirtäjä Aseem Trivedi pidätettiin syyskuussa 2012 hänen osallistuttuaan korruption vastaiseen tapaamiseen. Syyttäjien mukaan hän oli piirroksillaan parodioinut Intian kansallisia symboleita. Trivedi vietti useita päiviä vankilassa. Myöhemmin hän on jatkanut työtään ja kamppailee nyt vankeuteen ja raipaniskuihin tuomitun saudiarabialaisen bloggaajan Raif Badawin vapauttamisen puolesta. Trivedi pyrkii myös perustamaan satiirisen viikkolehden useiden muiden intialaisten pilapiirtäjien kanssa. Sen ensimmäinen numero on tarkoitus omistaa Charlie Hebdolle.