Opposition toimittaja murhattiin Kiovan keskustassa

Kansainvälinen toimittajat ilman rajoja -järjestö tuomitsee tiukasti oppositiota edustaneen toimittaja Oles Buzinan murhan. Buzina ammuttiin kadulle keskellä päivää Ukrainan pääkaupungin Kiovan keskustassa viime viikon torstaina. Poliisit etsivät kahta naamioitunutta henkilöä, jotka ampuivat häntä liikkuvasta autosta ja sitten kiihdyttivät pois paikalta.

Buzina, 45, oli tunnettu venäjämyönteisistä näkökannoistaan ja Ukrainan hallituksen vastustamisesta. Hän teki töitä useille venäläisille tiedotusvälineille.

”Ukrainan viranomaisten tulee tehdä kaikkensa, jotta surman suorittajat sekä sen suunnittelijat saadaan nopeasti selville”, Kansainvälisen toimittajat ilman rajoja -järjestön Itä-Euroopan ja Keski-Aasian osaston johtaja Johann Bihr sanoi.

”Tutkijoiden täytyy ottaa huomioon kaikki mahdolliset tapahtumasarjat sekä seurata kaikkia johtolankoja ilman että poliittisten mielipiteiden annetaan vaikuttaa tapauksen tutkintaan. Tämä on hetki, jolloin poliisin ja oikeusviranomaisten tulee osoittaa, että rankaisemattomuuden kulttuurista on päästy eroon.”

Buzinan murha tapahtui vain päivä sen jälkeen, kun entinen poliitikko ja ex-presidentti Vikotr Janukovitshin tukija, Oleh Kalashnikov, ammuttiin Kiovassa sijaitsevan asuntonsa edustalle.

Venäjän presidentin Vladimir Putinin mukaan Buzinan kuolema on ”tuoren poliittinen surma” Ukrainassa. Ukrainan presidentti Petro Poroshenko puolestaan kutsui näitä kahta kuolemaa ”tarkoitukselliseksi provokaatioksi”, jonka tarkoituksena on epävakauttaa maata.

Lue lisää:

English

http://en.rsf.org/ukraine-opposition-journalist-gunned-down-16-04-2015,47783.html

Français

http://fr.rsf.org/ukraine-un-journaliste-abattu-en-plein-16-04-2015,47782.html